Novosti
SDP PRIKUPIO POTPISE

Divjak o opozivu: Ne vidim
razlog za zabrinutost
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Premijer Plenković o obrani ministrice Divjak od zahtjeva oporbe za smjenom: "O tom potom"

SDP je prikupio 31 potpis za pokretanje procedure iskazivanja nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, a uz zastupnike te stranke, zahtjev su potpisali i zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida. Pridruživanje inicijativi najavila je i čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, a politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ponovio je kako će njegova stranka također dignuti ruku za odlazak Divjak iz Vlade.


"Ključno obrazloženje u zahtjevu je u Ustavu koji definira da je svaki ministar odgovoran za stanje u svom resoru, a ministrica Divjak stanje u svom resoru nazvala je potpunom blokadom. Imali smo najduži štrajk u povijesti i za vrijeme štrajka ministrica je optužila premijera da se igra igara moći sa sindikatima. Smatramo da je ona ustavno osobno odgovorna, a ako je Vlada odluči braniti, onda je to znak da su prihvatili svoju odgovornost za štrajk pa bi bio red da i oni odu", rekao je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk.


"Hoće li vladajući staviti ovu točku na dnevni red prije ili poslije ustavne stanke, to je stvar političke procjene ili dogovora parlamentarne većine za koju znamo da ima svoje turbulencije i bez nas, a mi ćemo dodatno pomoći da se saberu i da te turbulencije riješe na način ili da se raspadnu ili da se održe", dodao je Bauk.


Premijer Andrej Plenković izjavio je, odgovarajući na pitanje hoće li braniti ministricu Divjak od oporbenog zahtjeva za smjenom: "O tom, potom". Komentirajući trenutne odnose u koaliciji HDZ-a i HNS-a, koje je ministar Oleg Butković nazvao "živom žalošću", Plenković je najavio sastanak s koalicijskim partnerima idućeg utorka kako bi "razmotrili nekoliko tema koje su aktualne." Upitan jesu li odnosi u koaliciji zategnuti u ovom trenutku, odgovorio je kako "nisu zategnuti, ali ako ima nekih razlika, a sigurno ih ima, trebamo o tome najprije raspraviti."
Ministrica Divjak rekla je da vidi svoju odgovornost "jer su uveli kurikularnu reformu, obaveznu informatiku, opremaju škole, uveli su status službene osobe za učitelje, izbacili iz sustava lažne diplome." Osjeća se suodgovorno i za "ovaj dobar dogovor vezan uz povećanje plaća u prosvjeti", te ističe da SDP iskazuje dosljednost - s jedne strane su smanjili plaće učiteljima, a sada traže opoziv ministrice jer se povećavaju plaće. Na pitanje očekuje li potporu premijera, rekla je kako ona prije svega radi svoj posao i to će nastaviti, a očekuje da će Vlada koja je povećala plaće učiteljima u tom smislu nastaviti dalje raditi i prepoznati da je ovo pozitivan korak. "Važno je da sam ja ovdje ministrica i da je ova koalicijska vlada sastavljena zbog reforme u području obrazovanja i znanosti. Ako toga nema, onda sve što smo dosad govorili ne stoji, ali situacija je takva da sve ono što smo obećali na dobrom smo putu da je ostvareno gotovo na maksimumu, pa ne vidim razloga za zabrinutost", rekla je.


D.Pavlović/Hina
Nadoknade bez posljedica na upise
Nakon štrajka trećina škola morat će nadoknaditi 16 dana nastave, a druga trećina između 11 i 15 dana. Izjavila je to ministrica Blaženka Divjak rekavši kako je riječ o podatcima o više od 90 posto škola koje su odgovorile na anketu Ministarstva. Najavila je da će u ponedjeljak dopuniti uputu o tome kako škole trebaju planirati nadoknade. Divjak smatra da je najvažnije što "nikakvih posljedica za učenike u smislu produženja koje bi utjecalo na njihove daljnje planove neće biti" jer će biti regulirani upisi u srednje škole tako da se tih tjedan dana produženja može apsorbirati, a isto je i s upisima na fakultete, neće se pomicati krajnji rok do kada će biti objavljeni rezultati mature.