Regija
ZAŠTO NI RIJEČI O KUPNJI DIONICA

Odgoda jer Vodoprivreda ima 0,37 posto dionica?
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Sve je bilo spremno i samo su već napisanu odluku trebali potvrditi zastupnici u Županijskoj skupštini, no točka je skinuta s dnevnog reda
VINKOVCI - Povjerenstvo za prodaju dionica trgovačkog društva Vodoprivreda Vinkovci d.d, udjela u vlasništvu Županije vukovarsko-srijemske od 24,7 posto temeljnog kapitala od 25.356 donica, vrijednih nešto više od 2,5 milijuna kuna, otvorilo je ponude 26. studenoga i utvrdilo da su pravodobno pristigle dvije ponude i podsjeća kako je kriterij za odabir najpovoljnije ponude bio najviša ponuđena cijena ponuditelja uz poštovanje prednosti pri kupnji dionica za potrebe radnika pod istim uvjetima natječaja. Ponuđena je otkupna cijena od 3,6 milijuna kuna. Povoljnija ponuda bila je od Istraživača d.o.o. Nuštar u iznosu od 3,6 milijuna kuna, a ponuda Vodoprivrede Vinkovci – Zalužje, ESOP d.o.o., Vinkovci, dakle djelatnika ove tvrtke, iznosila je 2.573.634 kune. No poštujući pravo prednosti pri kupnji dionica za potrebe radnika pod istim uvjetima natječaja, Povjerenstvo je uputilo pisani zahtjev za očitovanjem ponuditelju Vodoprivreda Vinkovci – Zalužje, ESOP d.o.o., koji se pozvao na svoje pravo prednosti pri kupnji dionica, koje je i aktivirao te pristao na najvišu ponuđenu cijenu od 3,6 milijuna kuna.
Sve je bilo spremno i samo su već napisanu odluku trebali potvrditi zastupnici u Županijskoj skupštini, ali predsjednik Skupštine Dražen Milinković rekao je da je ta točka skinuta s dnevnog reda.


To je izazvalo reakciju zastupnika SDP-a Zlatka Cegledija, koji je zatražio pojašnjenje, ali, očito, odgovorom nije bio zadovoljan.
- Meni je sam početak prodaje dionica mirisao na korupciju, a sam završetak priče dokazao je da nije samo mirisalo na korupciju već da je i dobro zasmrdilo. Jer, kako objasniti da prodaju dionica, totalno nepripremljenu točku dnevnog reda, gorljivo brani samo mlađahni pročelnik Upravnog odjela za opće poslove, nitko iz struke? Čudno, nitko da bi nas uvjerio kako je sada, i baš sada, pravi trenutak za prodaju dionica, i to s pravom prvokupa Vodoprivredi Vinkovci - Zalužje ESOP d.o.o., koja u tom trenutku ima 0,37 posto dionica (22,07 posto dionica su prodali, odnosno prepisali drugim osobama 18. kolovoza ove godine). Kako neki od radnika upitanih o ESOP-u nisu imali pojma što se zbiva, niti na koji bi način platili te dionice i čijim novcem, dolazim do zaključka da ovdje nešto smrdi, i to opako... Samo skidanje točke s dnevnog reda govori da je "nešto trulo u državi Danskoj". Zaključak o prihvaćanju Odluke o odabiru najpovoljnije ponude potpisuje i sam župan i isto takav Prijedlog Odluke dobivamo i od strane predsjednika skupštine Milinkovića, koji objašnjava da se točka skida zbog nepotpune dokumentacije. Sve je naopako, nepotpuna dokumentacija je bila na samom početku, a na samom kraju, "uz svu potrebnu dokumentaciju" nisu imali dovoljno hrabrosti završiti ovaj lov u mutnom i staviti točku na "i" na ovu privatizacijsku aferu, gdje se netko preko radničkih leđa želio debelo omastiti – kaže dan nakon Županijske skupštine Zlatko Cegledi.

Miroslav Flego
cijena
VODOPRIVREDA JE PRISTALA NA 3,6 MILIJUNA KN
Povučeno odlukom Kluba vjećnika HDZ-a
Pročelnik Upravnog odjela za opće poslove, Marko Dikonić, donosi iscrpan tijek događanja vezan uz prodaju dionica i dodaje kako je odluku o povlačenju ove točke donio Klub vijećnika HDZ-a.

- U raspravi hoće li se navedena točka uvrstiti na dnevni red, zauzeto je stajalište da se povuče sa Županijske skupštine zato što je Vodoprivreda Vinkovci - Zalužje ESOP d.o.o., promijenila strukturu te trenutno posjeduje samo 0,369886009 posto temeljnog kapitala, odnosno ima u posjedu 379 dionica Vodoprivrede Vinkovci d.d. - pojasnio je Marko Dikonić.
Najčitanije iz rubrike