Osijek
JE LI ŠTRAJK POREMETIO NATJECANJA I SMOTRE?

Ravnatelji: Bit će vremena za pripremu za natjecanja
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Pripreme će biti organizirane nakon što se odluči o provedbi nadoknada

Ovaj tjedan napokon je završio štrajk prosvjetara, učenici su se vratili u školske klupe, a pred profesorima i nastavničkim vijećima sada je velik posao organizacije nadoknada propuštenih dana. Kroz sve to provlači se i pitanje provedbe brojnih drugih školskih aktivnosti kao što su priredbe, koncerti te dodatna nastava u svrhu pripreme za nadolazeća natjecanja. Zbog toga smo razgovarali s nekolicinom ravnatelja osječkih osnovnih i srednjih škola da bismo saznali hoće li ova specifična situacija utjecati na unaprijed isplanirane aktivnosti.

Savjesni učenici
S obzirom na to da je ovoga tjedna izišao i vremenik natjecanja i smotri u ovoj školskoj godini, potrebno je dobro organizirati pripreme učenika za sve ono što ih očekuje već početkom 2020. godine, kada mahom kreću školska natjecanja. Antun Ptičar, ravnatelj OŠ Frana Krste Frankopana, kaže kako su za vrijeme štrajka neka planirana natjecanja morala biti odgođena. "Riječ je o županijskom natjecanju u stolnom tenisu, koje je odgođeno, ali je zato odrađeno plivačko natjecanje. S druge strane, nastojat ćemo ništa drugo ne odgađati i sve ono što smo isplanirali uistinu i provesti. Kad govorimo o natjecanjima koja nam slijede, moram istaknuti da su nastavnici s darovitom djecom radili dodatno od početka nastave, a ako i dođe do slabijih rezultata ove godine, mislim da će tako biti u cijeloj Hrvatskoj. Mnoga su djeca vrijedna i savjesna i mahom su koristila ovo vrijeme štrajka za učenje, bar oni koji sudjeluju u natjecanjima", zaključio je Ptičar.

Sličnoga je mišljenja i Ilija Pavić, ravnatelj OŠ "Vladimir Nazor" u Čepinu, koji je dodao da su učenicima za vrijeme štrajka bili dostupni materijali za pripreme na mrežnim stranicama škole. "Svi smo bili svjesni da će i štrajk jednom završiti, zbog čega su profesori vodili računa o svemu onome što im predstoji, pa tako i o natjecanjima i pripremama za njih. Mislim da ima dovoljno vremena do natjecanja u siječnju i da će se sve stići odraditi, prije svega jer je riječ o izuzetno savjesnim učenicima", istaknuo je Pavić.

Dovoljno vremena
Kakva je praksa priprema za natjecanja u njihovoj školi pojasnio nam je Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek, naglašavajući kako će mnogo više o svemu, pa i o pripremama za natjecanja, znati kada odluče kada će se provoditi nadoknade.

"Često smo koristili zimske praznike za dodatan rad s učenicima koji idu na natjecanja, ali i izvannastavne sate u redovnom tjednu. Kada donesemo konačnu odluku o tome kada će se provoditi nadoknade propuštenih dana u štrajku, tada ćemo vidjeti i kada će nastavnici mentori moći organizirati pripreme s darovitim učenicima. Također, smatram da će biti potrebno prilagoditi sadržaj natjecateljskih ispita količini gradiva koje su djeca do tada svladala i prošla, no o eventualnom će smanjivanju zahtjevnosti odlučivati nadležni povjerenici", dodao je Kovačić.

I ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije pater Sebastian Šujević, naglašava kako u školi ne planiraju otkazivati natjecanja. "Nije propušteno toliko u dodatnim pripremama koliko u samoj redovnoj nastavi, a s obzirom na to da je riječ o talentiranoj i vrijednoj djeci koja su prije svega dobro organizirana, ne bi trebalo biti problema u pripremi za natjecanja. Također, ne planiramo otkazivati ni druge priredbe i događanja u školi, kao što je, recimo, Smotra zborova, različiti posjeti i slično. Pa i Interliber nismo propustili", objasnio je Šujević.

Specifična je pak situacija u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku, u kojoj su zbog individualnog pristupa učenicima, za koje će biti naglasak na nadoknadi propuštenih sati, odlučili izmijeniti plan provedbe određenih aktivnosti. “Sudjelovat ćemo na državnom natjecanju koje nam uskoro slijedi, uz još nekoliko koncerata u školi”, pojasnila je ravnateljica Sunčana Bašić, uz napomenu da se detaljna obavijest za roditelje i učenike nalazi na stranicama škole. Ondje je istaknuto kako će naglasak biti na nadoknadi sati zbog smanjenja opterećenja učenika koji, osim u Glazbenoj školi, imaju obvezu nadoknade nastave i u svojim redovitim općeobrazovnim školama.

Ema Nenadić
JAKOBOVIĆ: NUŽNO RIJEŠITI NEJASNOĆE
“Još je potrebno riješiti velike nejasnoće oko provedbe nadoknada, o čemu se još nije službeno oglasilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uključujući konačnu odluku o tome imaju li ravnatelji autonomiju u odlučivanju o tom pitanju”, komentirao je ravnatelj III. gimnazije Dražen Jakopović. “Velika je razlika između nadoknađenih dana i realiziranih sati, s obzirom na to da u 35 tjedana nekih dana ima više (odrađenih), a nekih manje, pa to mijenja realizaciju sati. Tu je i pritisak državne mature, s obzirom na to da još nije poznato hoće li se zbog ove situacije mijenjati i kalendar državne mature”, zaključio je prof. Jakopović.
U Glazbenoj školi, zbog individualnog pristupa učenicima, naglasak je na nadoknadi propuštenih sati
RAČUNA SE NA MARLJIVOST DAROVITIH UČENIKA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike