Osijek
KUD JOSIPOVAC

Projekt Obnova narodne nošnje Slavonije
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
I sudionici malih projekata, ako ih se smije uopće tako klasificirati, vole se pohvaliti o rezultatima. Tako su iz KUD-a Josipovac predstavili ostvarene rezultate projekta "Obnova narodne nošnje Slavonije".


Osnovni cilj bila je dopuna kompleta slavonske narodne nošnje radi vjerodostojnog i kvalitetnog izvođenja tradicijske pjesme, plesova i običaja, očuvanje i promoviranje slavonske kulturne baštine, odnosno kulturnog identiteta Slavonije te promoviranje folklora i slavonske baštine, posebice među mladima, što će u konačnici omogućiti da se održivi razvoj i očuvanje slavonske kulturne baštine prenese na nove generacije.


Glavne projektne aktivnosti podrazumijevale su nabavu kompleta narodne nošnje, održavanje radionice izrade dijelova, održavanja i skladištenja narodne nošnje te seminara "Povijesni i kulturni značaj narodne nošnje u Slavoniji", koji je održala vanjska stručna suradnica Vlasta Šabić, voditeljica Etnografskog odjela Muzeja Slavonije. Izvoditelji aktivnosti bili su Nives Klasić, Ana Zubek, Ivana Klasić, Mladen Petrović, Tomislav Smiljan, Branko Anić, Zoran Turkalj, Tihomir Horvat te Ivica Glogač.
Naposljetku i rezultat - dva kompleta ženske narodne nošnje na koje je utrošena financijska potpora iz proračuna Grada Osijeka u iznosu od pet tisuća kuna. "Zahvaljujemo Kulturnom vijeću i Gradu Osijeku na poznavanju problema i utvrđivanju potrebe za provedbom ovog projekta kroz Program javnih potreba u kulturi na području grada Osijeka u 2019. godini u području tradicijske kulture i kulturno-umjetničkog amaterizma koji pridonosi ostvarivanju ciljeva u području kulture i umjetnosti, a KUD Josipovac nastavlja provoditi programske i projektne aktivnosti koje su od interesa za Grad Osijek", rekao je u ovoj prigodi voditelj projekta Marko Perković. D. Ku.
Najčitanije iz rubrike