Osijek
IZ GRADSKOG PRORAČUNA

Za božićnice će Grad izdvojiti 1,5 milijuna kn
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Isplata je putem Poštanske banke na adrese umirovljenika, a socijalno ugroženima na poklon-kartice

Približno pet tisuća umirovljenika i socijalno ugroženih osoba dobit će božićnice od Grada Osijeka do kraja prosinca, za što je u proračunu osigurano 1,5 milijuna kuna - izvijestili su o poklon-bonu i drugim pogodnostima, a koje gradska uprava priprema, Drago Šerić, dopredsjednik Gradskog vijeća, mr.sc. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, i pomoćnica pročelnika iz Odsjeka za socijalnu zaštitu, umirovljenike i demografiju Romana Kovačević.


- Ovo je šesta godina mandata gradonačelnika Vrkića i svake godine Grad daje ovakvu potporu. Isplata će ići putem Poštanske banke, gotovinom na kućne adrese umirovljenika, a socijalno ugroženima putem poklon-kartica Zagrebačke banke. Umirovljenici s mirovinama do 1000 kn dobit će 400 kn (ima ih 230 u Osijeku), od 1000,01 kn do 1200 kn 300 kn (ima ih 395 u Osijeku), od 1200,01 kn do 1700 kn 250 kn (ima ih 1872 u Osijeku) te od 1700,01 kn do 2000 kn 150 kn 2128 (ima ih 2128 u Osijeku), pojasnio je Šerić kategorije, dodajući da se limiti odnose na ino i domaće, ili kombinacije mirovina, pa se na sve treba nadodati između 400 i 500 osoba. Podatke su dobili, ali će građani moći provjeriti u četvrtima i odborima, ili na telefone 209-102 i 229-107 te na web-stranici, nalaze li se i oni u navedenim kategoriji, pa im se valja prijaviti službi u Gradu.


Božićnicu od 200 kn dobit će i korisnici Doma svetog Vinka, kojih je trenutačno deset, putem poklon-kartice ZB-a koje će im sljedeći tjedan uručiti.
- Božićni paket programa mjera i pomoći koji smo predvidjeli obuhvatit će i dodatne osobe, njih približno 9000. Osim umirovljenika obuhvaćene su i obitelji korisnici socijalnog programa koje će također primiti obiteljsku božićnicu od 300 kuna na kartici našeg partnera ZB-a. Svi oni koji ispunjavaju uvjete zaključno s 23. prosinca ostvarit će to pravo. Umirovljenici koji primaju mirovine prema međunarodnim ugovorima, a nisu evidentirani na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, s obzirom na to da smo pokušali pojednostavniti sustav, najveći dio njih dobit će božićnicu na kućnu adresu onako kako je rečeno, a svi koji primaju međunarodnu mirovinu, ili primaju iz dva ili više izvora, moraju podnijeti zahtjev također do 23. prosinca. Zahtjev podnose samo oni koji nisu na popisu, a moći će to ostvariti u četvrtima i mjesnim odborima prema rasporedu kako će biti objavljeno, a da bi ljudima olakšali zato da ne moraju hodati - naveo je Kristić.


Darko Pejić
TKO IMA PRAVO NA BOŽIĆNICU
Isplata Božićnica za socijalno ugrožene kreće u ponedjeljak u Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo. A isplata na kućne adrese bit će, kaže Kristić, u drugoj polovini prosinca za sve koji su na prvom popisu. A oni koji budu podnosili zahtjev dobivat će ih sukladno obradi tih podataka. "Imat ćemo i podjelu božićnih paketa za djecu iz socijalno ugroženih obitelji sa slatko-slanim dijelom i 200 kuna po djetetu za svu djecu do 15 godina. Surađujemo s Centrom za socijalni rad da bismo proširili darivanje, a djeca koju ćemo obuhvatiti našim mjerama ona su u udomiteljskim obiteljima koja su također zaslužila da osjete čari Božića - najavio je pročelnik Romano Kristić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike