Osijek
NOVINAR GORAN MILIĆ PREDAVAO NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Otići na tri godine i vratiti se s radnim navikama i savršenim engleskim
Objavljeno 6. prosinca, 2019.

Zanimljivo predavanje pod nazivom “Otići ili ostati?”, u četvrtak je na Ekonomskom fakultetu održao poznati televizijski novinar Goran Milić. Tijekom dvosatnog predavanja u sklopu Leadership foruma, u organizaciji udruge Alumni EFOS, uz prezentaciju nekoliko videozapisa, brojnim zainteresiranima ponudio je velik broj korisnih savjeta iz svoga prebogatog životnog iskustva.

Na samom je početku Milić naglasio kako on nije ni svećenik ni diktator da bi mogao nekome reći “ostani” ili odlazi”, nego da će nastojati dati natuknice za razmišljanje i svoj pogled na današnji svijet. “Naravno, ja sam pristaša za otići i vratiti se, to sam radio cijeli život. Selio sam se 23 puta i živio duže od godinu dana u Francuskoj, Engleskoj, Americi, Urugvaju, Beogradu, Sarajevu i Zagrebu”, kaže Milić.

Dodaje kako bi, da je mlađi, otišao “van”, ako u Hrvatskoj ne bi imao što raditi, kao i to da bi odlazak fiksirao na rok od tri godine. “Ako ćete ovdje sjediti i od jutra do mraka ponavljati kako nema posla za vaše kvalifikacije, plaće kojom ste zadovoljni, da je tvrtka loša, da su ovdje sve mafijaši, i da se do posla dolazi preko veze... Ako sve to činiš, onda idi. Nakon tri godine rada u Irskoj, kod nas bi nakon toga išlo kao ‘kroz sir’. Znali biste kako se obratiti poslodavcu, kako tražiti posao. Tamo dobijete posao nakon dvanaest pokušaja, ali tih dvanaest pokušaja napravili ste u jednome danu, a ne kao ovdje - pošalješ mail i čekaš tri tjedna odgovor... Također, stekli biste radne navike. Uvijek kažem da su 50 posto problema u Hrvatskoj taštine, a druga je polovina eventualno financijske prirode. Dok se mi raspravimo tko je važniji, što sam mu ja rekao, što je on meni rekao..., toga u Irskoj nema. Tamo radite osam sati za koje gotovo nikad nisam vidio da netko ovdje odradi. Kad naučite da tih osam sati nije teško, nakon nekog vremena ulazite u ritam, i onda je to već nešto”, rekao je Milić.

Danijel Miklić
Važnost usavršavanja engleskog jezika
- Zašto ljudi idu u Irsku, a ne idu u Finsku? Zato što znanje finskog jezika ne vrijedi ništa, a engleskoga vrijedi i bez njega ne možete ništa. Kod nas kao svi znaju engleski, ali nitko ne bi znao prevesti neku monografiju, simultano prevoditi, čak ni ispravno napisati obično poslovno pismo, nego se ide kod sudskog tumača. U tri godine života i rada u Irskoj naučiš taj jezik i dobiješ 20 posto tržišne vrijednosti kad se vratiš. Ako naučite kompjutorski engleski, to vam je dodatnih 20 posto, a isto toliko dobivate i stjecanjem radnih navika - pojasnio je Milić.
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike