Kultura
KONECERT 4 TENORA PRVI PUTA U OSIJEKU

Centru "Ivan Štark" pomoći će opremiti prostorije na Briješću
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Posebna im je gošća bila sjajna mlada sopranistica rođena u Osijeku, Kristina Owais, korisnica stipendije Inner Wheel kluba

Pod krilaticom Dobro činiti dobro - Inner Wheel klub Osijek odlučio je i ove godine vrijeme adventa nekomu učiniti ljepšim i pomagati onima koji trebaju, a imaju nedovoljno. I ponovno su se odlučili glazbom razveseliti i razgaliti Slavonce i potaknuti ih na humanost. Gosti gala koncerta (održanog u prepunoj maloj dvorani Gradski vrt) bila su popularna 4 tenora - Vladimir Garić, Đani Stipaničev, Marko Pecotić i Filip Hozjak. Bio je to njihov prvi koncert u Osijeku, a posebna im je gošća bila sjajna mlada sopranistica rođena u Osijeku, Kristina Owais, korisnica stipendije Inner Wheel kluba.


Ponosni su organizatori što je koncert održan u povodu Dana grada i u dobrotvorne svrhe. Ovaj put od prihoda prodanih ulaznica pomoći Centru za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" u opremanju dodatnih prostora na njegovoj izmještenoj lokaciji u Briješću za prihvat novih korisnika poludnevnoga boravka za osobe s intelektualnim teškoćama koje su starije od 21 godine.


Predsjednica IW kluba, Sandra Mikulandra Tutavac kratko je uoči konceta podsjetila na misiju organizacije, a to je poticanje izvrsnosti (kao u slučaju Kristine Owais) i pomaganje potrebitima. I uvijek se ostvarivanje cilja odluče za kvalitetne i popularne glazbenike, poput Radojke Šverko, Ane Rucner, Zorice Kondže...
Humanitrni čin

Veliku zahvalnost organizatorima, izvođačima i publici izrazila je i ravnateljica Centra, mr. sc. Edit Lemal, istaknuvši kako je u tri radionice programa poludnevnoga boravka na dvije lokacije (Osijek, Drinska 12b i Briješće, Duga ulica 66) uključeno je 60 odraslih osoba s teškoćama. Ovaj će humanitarni čin rezultirati podizanjem kvalitete usluge njihovim korisnicima, napomenula je ravnateljica Lemal.


Važnost akcije prepoznala je i publika, zanimanje je bilo iznimno pa je 48 sati prije koncerta u prodaju pušteno još 200 ulaznica. Dvorana je bila puna, a atmosfera sjajna.


Dva Splićanina - Pecotić i Garić, Đani Stipaničev, te najmlađi među njima - godinama i stažom u ansamblu - Filip Hozjak, rođen u Prelogu, uz Osijek je posebno vezan, jer je neko vrijeme bio članom ansambla Opere HNK. U ansamblu je 13 mjeseci, a prije 10-ak je dana u matičnoj mu Komediji nastupao u Kalmanovoj Grofici Marici u režiji Ozrena Prohića, a pjevao je i naslovnu ulogu (kao i Stipaničev) u Jesus Christ Superstar.


Koncertno su vrlo aktivni. Svoje su nastupe održali od Slovenije do Crne Gore, a kao krunu zajedničke karijere pamte koncert u zagrebačkoj Ciboni 21. rujna 2018. Iste godine objavljuju svoj album prvijenac U Lisinskom te mjesto Marka Škugora zamjenjuje Filip Hozjak.


Nakon zajedničkog nastupa, uslijedilo je nekoliko solističkih brojeva, Prvi u nizu Marko Pecotić (čini se i najveći zabavljač među ovom četvorkom) otpjevao je naslovnu pjesmu iz popularne serije Larin izbor, koju autorski potpisuje. Praksa je ovih sjajnih glazbenika između svake pjesme malo pročavrljati s publikom, najaviti sljedeću pjesmu, podijeliti s publikom neke (ponekad i interne i intimne) pojedinosti, sve s ciljem podizanja atmosfere, što im je sudeći prema reakcijama osječke publike i polazilo za rukom. Točnije, to mogu potvrditi samo oni koji su sjedili na južnoj tribini ili ispred pozornice. Brojna publika na istočnoj i zapadnoj tribini tek je čula da nešto pričaju, ali nisu uspjeli ništa razumjeti pa su i reakcija na sve ‘fore‘ izostajale. U glazbi su ipak uspjeli uživati, ali ne tako kao ostatak dvorane. Šteta. Ma koliko sve njih motivirao humanitarni čin, vjerujem da su ipak prvenstveno došli uživati u glazbi. Tenorima je srce bilo puno iz dva razloga - jer su nastupali u humanitarne svrhe i jer su prvi puta u Osijeku. Publiku su oduševljavali arijama, kanconama i evergreenima.


Nakon Larine pjesme, Stipaničev je publiku razgalio vječnim Sinatrinim hitom My way. Hozjak je, pak, odabrao skladbu iz mjuzikla Jadnici. S pozornice je mahnuo maestru Mladenu Tutavcu koji je sjedio u prvom redu, a na neki mu način i posvetio izvedbu arije Bring him Home.


Garićev izbor bila je Oliverova Cesarica, a bio je to i prvi puta da je publika zapjevala s izvođačem.


Nizali su hitove (pa i Cocin Vilo moja), a među njima i svoje autorske pjesme, kojih za sada imaju tri. Jednom od njih, skladbom Sve je tvoje 2017. osvajaju 1. nagradu publike na jubilarnim 20. večerima dalmatinske šansone u Šibeniku.

Dvorana je pjevala

Večer je odmicala, a publika je iščekivala mladu gošću. Njezin je nastup ispraćen itekako glasnim aplauzom. Kristina Owais u rodnom je Osijeku završila Glazbenu školu Franje Kuhača, a nakon toga je magistrirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2016. U zimskom semestru akademske godine 2017./‘18. upisuje usavršavanje na Kunstuniversitätu u Grazu, smjer Musiktheater. Ovim koncertom, uz njegovu primarnu humanitarnu namjenu, organizatorice iz Inner Wheel kluba Osijek žele darovitoj umjetnici pomoći da završi i zadnji semestar školovanja u Grazu. Kristina Owais ostvarila je već niz zapaženih uloga, a osječka publika već ju je imala prigodu čuti i vidjeti 2015., kada je debitirala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku u ulozi Zerline u operi Don Giovanni W. A. Mozarta.


Nakon soloizvedbe, pridružili su joj se tenori te su zajedno izveli Time to Say Goodbye.


U nastavku su koncerta Stipaničev, Hozjak, Garić i Pecotić izveli Ne diraj moju ljubav i ponovno naveli cijelu dvoranu da pjeva s njima, što su na početku koncerta publici i obećali. Nije izostala ni Galeb i ja Zdenka Runjića.


Nakon dva sata glazbe, izvođači su (planirali) završiti koncert, no publika je bila uporna i izmamili su bis. Prvo su otpjevali More, hit Meri Cetinić, koja je za ovaj evergreen napisala i stihove.


I njima i posebnoj gošći Kristini Owais organizatori su uručili darove i cvijeće, a onda su četiri tenora i mlada gošća ponovno zajedno otpjevali ariju iz Traviate, koju su njih četvorica prvo na koncertu pjevali sami, s tim da su Filip Hozjak i Vladimir Garić ‘glumili‘ ženski glas. Ova izvedba s Kristinom izazvala je prave ovacije.


Završili su večer trećim bisom i, što drugo nego Ne dirjate mi ravnicu. Cijela je dvorana pjevala s njima.

Osim za Centar "Ivan Štark" neka sredstva od prodaje ulaznica za koncert dobit će i Kristina Owais, kako bi ju organizatori pomogli da završi glazbeno obrazovanje u Grazu.


Narcisa Vekić
Osim za Centar "Ivan Štark" neka sredstva od prodaje ulaznica za koncert dobit će i Kristina Owais
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike