Sport
STIGAO FLOORBALL

I Vukovarci će sada zaigrati - dvoranski hokej
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Za nenasilnu varijantu hokeja na ledu za igrače u Vukovaru već postoji sva potrebna oprema

Uvođenjem dosad nepoznatog sporta, Vukovarci su od sinoć dobili još jednu mogućnost za aktivniji i zdraviji život, a riječ je o - floorballu ili dvoranskom hokeju.

Zainteresiranima je predstavljen u sportskoj dvorani u četvrti Borovo naselje gdje su floorball zaigrale, za početak, ekipe djelatnika jer odaziv i interes za osnivanje kluba tek će se, naime, vidjeti. U Vukovaru pak već postoji cjelokupna oprema za trening floorballa, a nabavile su je Udruga kineziologa grada Vukovara i Javna ustanova "Sportski objekti Vukovar".

- Floorball je sportska varijanta dvoranskog hokeja, no za razliku od hokeja na ledu - nenasilni je sport u kojemu se pretjerana grubost kažnjava. Cilj je postići pogodak plastičnom šupljom lopticom težine 23 grama i s 26 rupica promjera 72 mm, neznatno većom od teniske loptice. Teren se brzo postavlja. Službeno trajanje igre je 3 x 20 minuta, a igralište je dimenzija 40 x 20 metara ograđeno elastičnom ogradom visine do 50 cm zbog dinamičnosti igre i izbjegavanja ozljeda - objasnio je Zvonimir Tvorek iz "Sportskih objekata Vukovar". Floorball inače nadopunjuje ponudu polivalentne sportske dvorane u Borovu naselju, uz postojeće dvije dvorane za ekipne sportove, kuglanu, gimnastičku dvoranu, fitnes, dvoranski tenis, dizačku i boksačku dvoranu, što godišnje "izbroji" oko 45.000 korisnika.

Floorball - koji igraju dvije ekipe po pet igrača i vratar - opisuje se kao dinamična aktivnost pogodna za sve dobi, žene i muškarce različite tjelesne spremnosti. Isprva se igrao kao zabava u školama, a potom se u skandinavskim zemljama formirao kao sport. Floorball se igrao kao demonstracijski sport na Specijalnim olimpijskim igrama 2013. da bi 2017. bio uvršten kao službeni sport.

Sanja Butigan
Najčitanije iz rubrike