Sport
STIGAO FLOORBALL

I Vukovarci će sada zaigrati - dvoranski hokej
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Za nenasilnu varijantu hokeja na ledu za igrače u Vukovaru već postoji sva potrebna oprema

Uvođenjem dosad nepoznatog sporta, Vukovarci su od sinoć dobili još jednu mogućnost za aktivniji i zdraviji život, a riječ je o - floorballu ili dvoranskom hokeju.

Zainteresiranima je predstavljen u sportskoj dvorani u četvrti Borovo naselje gdje su floorball zaigrale, za početak, ekipe djelatnika jer odaziv i interes za osnivanje kluba tek će se, naime, vidjeti. U Vukovaru pak već postoji cjelokupna oprema za trening floorballa, a nabavile su je Udruga kineziologa grada Vukovara i Javna ustanova "Sportski objekti Vukovar".

- Floorball je sportska varijanta dvoranskog hokeja, no za razliku od hokeja na ledu - nenasilni je sport u kojemu se pretjerana grubost kažnjava. Cilj je postići pogodak plastičnom šupljom lopticom težine 23 grama i s 26 rupica promjera 72 mm, neznatno većom od teniske loptice. Teren se brzo postavlja. Službeno trajanje igre je 3 x 20 minuta, a igralište je dimenzija 40 x 20 metara ograđeno elastičnom ogradom visine do 50 cm zbog dinamičnosti igre i izbjegavanja ozljeda - objasnio je Zvonimir Tvorek iz "Sportskih objekata Vukovar". Floorball inače nadopunjuje ponudu polivalentne sportske dvorane u Borovu naselju, uz postojeće dvije dvorane za ekipne sportove, kuglanu, gimnastičku dvoranu, fitnes, dvoranski tenis, dizačku i boksačku dvoranu, što godišnje "izbroji" oko 45.000 korisnika.

Floorball - koji igraju dvije ekipe po pet igrača i vratar - opisuje se kao dinamična aktivnost pogodna za sve dobi, žene i muškarce različite tjelesne spremnosti. Isprva se igrao kao zabava u školama, a potom se u skandinavskim zemljama formirao kao sport. Floorball se igrao kao demonstracijski sport na Specijalnim olimpijskim igrama 2013. da bi 2017. bio uvršten kao službeni sport.

Sanja Butigan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike