Crna kronika
ISTRAŽNI ZATVOR PETORCI

Protiv Mađara će raspisati tjeralicu
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
OSIJEK

Protiv četvorice Hrvata i jednog Mađara koji su prali novac ukraden prijevarama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama određen je istražni zatvor.

- Prijedlogom je zatraženo određivanje istražnog zatvora protiv četiri muške osoba, državljane RH, te jednog državljanina Republike Mađarske koji je nedostupan, zbog osnovane sumnje da bi počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i kaznenog djela pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja. Istražni zatvor je zatražen zbog bojazni od ponavljanja djela i utjecaja na važne svjedoke koji imaju direktna saznanja o počinjenju kaznenih djela, a protiv nedostupne osobe i zbog bojazni od bijega. Nakon provedenog ročišta sudac istrage prihvatio je kao osnovan prijedlog te odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana četvorici uhićenih državljana RH i nedostupnom državljaninu Republike Mađarske - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.

Kako doznajemo, mađarski državljanin je u bijegu jer, iako je bio obaviješten da se treba javiti u osječku policiju, nije se pojavio. Protiv njega slijedi raspisivanje međunarodne tjeralice i EU uhidbeni nalog. Prvookrivljeni 54-godišnjak je muškarac iz okolice Osijeka protiv kojeg su ove godine već potvrđene dvije optužnice. Na Županijskom sudu u Osijeku ima optužnicu Uskoka zbog kaznenog djela zločinačkog udruživanja i prijevare u okviru istog. Na Županijskom sudu Vukovar ima potvrđenu optužnicu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaje i utaje poreza ili carine.

Podsjetimo USKOK je pokrenuo istragu protiv šestero Hrvata, Mađara i državljanina Srbije koji su otkriveni u okviru policijske akcije "Krug III". Sumnja se da su se osumnjičeni organizirali u zločinačku skupinu na području nekoliko policijskih uprava i susjednih zemalja te da su se koristili različitim modelima prijevara preko fiktivnih tvrtki, koje nisu poslovale, nego su služile za transfer novca stečenog prijevarama. Svrha zločinačkog udruživanja bila je osigurati daljnje transfere sredstava i izvlačenje novca. Novac se djelomično podizao u gotovini, a djelomično se transferirao na račune društava angažiranih u lancu, uz izradu fiktivnih računa i prateće knjigovodstvene dokumentacije. S.Lacić
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

Najčitanije iz rubrike