Crna kronika
POLA GODINA NAKON NESREĆE

Optužnica vozaču koji je kamionom usmrtio učenice
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Tragedija se zbila na odmorištu Novska, kada je Filipović kamionom usmrtio tri pješakinje

Protiv vozača kamiona Ivana Filipovića (60), koji je u lipnju kamionom usmrtio najbolje prijateljice, 14-godišnje djevojčice Ivu J. i Renatu H. iz Erduta, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podignulo je optužnicu. Tereti ga se i za smrt 26-godišnjakinje koja je, zadobivši teške ozljede, preminula u bolnici pet tjedana nakon nesreće.

Optužnicom se vozača tereti da je 7. lipnja autocestom A3 vozio tegljač s poluprikolicom suprotno zakonskim odredbama, odnosno umoran i pod utjecajem lijeka Normabel, zbog čega nije bio sposoban sigurno upravljati navedenim skupom vozila. Pristavši da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u prometu, skrenuo je s autoceste na benzinsku postaju i odmorište Novska - sjever. Iako je brzina na odmorištu ograničena na 40 kilometara na sat, kamion se kretao 89 km/h, zbog čega je desnim dijelom okrznuo lijevi retrovizor kamiončića Hrvatskih autocesta, a koji se kretao ispred njega. Vozač kamiončića je, vidjevši u retrovizoru kretanje tegljača s prikolicom, naglo skrenuo udesno i time izbjegao nalet tegljača.

Tegljač je potom prošao pokraj benzinske postaje i odmorišta te, prešavši preko uzdignutog otoka na kojem se nalazi pumpa za zrak, lijevim kotačima naletio na rubni kamen uzdignute zemljane površine, zbog čega je došlo do usporenja njegove brzine i naleta na dvije pješakinje, koje su od siline udara odbačene udesno na asfaltiranu površinu. Potom je pri istoj brzini udario u dvije učenice iz Erduta, koje su nakon udara podvučene ispred prednjeg dijela tegljača. U nastavku kretanja tegljač je udario u parkirani automobil, odbacivši ga ulijevo na drugi automobil, i u daljnjem kretanju na sjevernom prometnom traku za izlazak s odmorišta prešao preko tijela nesretnih učenica. Potom je tegljačem sletio s kolnika na zelenu površinu, gdje se zaustavio.

Učenice su preminule na mjestu događaja, a 26-godišnja pješakinja zadobila je teške ozljede, od kojih je preminula 14. srpnja u bolnici. Nesreću je, pretrpjevši teške ozljede, preživjela 28-godišnjakinja.

Od dana kada se zbila nesreća vozač kamiona je u istražnom zatvoru te je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku u optužnici predložilo da mu se istražni zatvor produži zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo.

Sandra Lacić
odluka
FILIPOVIĆ

OSTAJE

U ZATVORU
NENADOKNADIV GUBITAK ZA ERDUT
Tugu i bol djece, nastavnika, roditelja i svih mještana Erduta zbog tragičnog gubitka dviju 14-godišnjih djevojčica ne može nadomjestiti nikakva kazna za vozača kamiona koji je sjeo za upravljač pod utjecajem lijekova i vozio prebrzo.

Marko Stanić, ravnatelj OŠ Dalj, rekao je kako je škola ostala bez onog što je najvrjednije, a to su djeca. Dodao je da su djevojčice bile najbolje prijateljice, zajedno su išle u školu i iz škole, ako bi koja išla bilo kamo, i druga bi išla s njom. U Osječko-baranjskoj županiji 10. lipnja bio je dan žalosti. Djevojčice su poginule kada su se vraćale u autobus kojim su djeca 7. i 8. razreda Osnovne škole Dalj tog kobnog dana u lipnju, oko 7 sati, krenula na ekskurziju u Sveti Filip i Jakov.
Možda ste propustili...

POLICIJA POZIVA GRAĐANE DA VRATE ORUŽJE

Pronašao minu radeći u polju

Najčitanije iz rubrike