Osijek
KONFERENCIJA

Izgraditi empatičnu civilizaciju
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Osijek je jučer bio domaćin 1. Međunarodne umjetničke i znanstvene konferencije “Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju” održane u u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom. “Njezin je osnovni cilj uspostava dijaloga stručnjaka koji se bave pitanjima vezanim uz sudjelovanje, uključivost, dostupnost i ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u odnosu prema različitim aspektima sudjelovanja u umjetničkim i kulturnim programima te pitanjima uključivanja osoba s invaliditetom u umjetnost, znanost i odgojno-obrazovni sustav na svim razinama”, rekla je u uvodnoj riječi Mirna Sabljar, predsjednica organizacijskog odbora.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Sudionike je tom prigodom pozdravio Petar Lagator, zamjenik župana, koji je naglasio kako na području županije živi oko 32.000 osoba s invaliditetom, što je gotovo 11 posto ukupnog broja stanovnika. Po tome ova županija ne odstupa puno od državnog i svjetskog prosjeka kada je u pitanju broj invalidnih osoba s bilo kojim oblikom tjelesnog oštećenja.

- Očekujem da zaključci Konferencije pomognu i pridonesu kvalitetnom rješavanju problematike osoba s različitim oblicima tjelesnog oštećenja na području županije te da nama u regionalnoj samoupravi pomognu da se što konkretnije i što brže određujemo ispunjenju i zadovoljenju potreba koje imaju osobe s različitim oblicima oštećenja - naglasio je Lagator.

Plenarno predavanja na ovoj dvodnevnoj konferenciji održala je i Anica Bilić iz HAZU-ova Centra za znanstveni rad u Vinkovcima, u kojemu je tematizirala invaliditet u književnosti kroz pitanje narativne i recepcijske empatije, “a sve radi izgradnje empatične civilizacije i kulture humanizma, a nasuprot svijeta bez empatije napučenog narcisima i egoistima”. D. Kuštro
Najčitanije iz rubrike