Osijek
23. SMOTRA OSJEČKOG SVEUČILIŠTA OKUPILA MATURANTE

Rektorov savjet: Slijedite
svoje srce i slušajte roditelje
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija i ove je godine privukao najveću pozornost maturanata

Nudimo vam široku lepezu studijskih programa, u nadi da ćete pronaći odgovore na sva vaša pitanja. Veći dio vas još uvijek ne zna čime se želi baviti u životu. Tražeći odgovor na to pitanje, slijedite srce, ali slušajte i savjete roditelja - poručio je rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac maturantima koji su jučer do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti prilikom otvorenja 23. Smotre Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Na smotri se budućim i sadašnjim studentima predstavilo 17 sastavnica Sveučilišta, od kojih je Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) i ove godine privukao najveću pozornost maturanata.

- FERIT svake godine bez problema upisuje 400 studenata, kao i Građevinski i arhitektonski fakultet, koji također vrlo lako ispuni svoju kvotu, naročito na studiju arhitekture. I druge su sastavnice jako dobre. Primjerice, Filozofski fakultet i Fakultet za obrazovne i odgojene znanosti, koji su ugodno iznenađenje - rekao nam je prorektor za nastavu i studente, dr. sc. Dražan Kozak.

Uz štand FERIT-a jedan od onih koje su "okupirali" maturanti bio je i onaj Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, koji želi upisati maturantica II. gimnazije Lara Majer.

- Htjela bi se baviti zanimanjem u kojem ću pomagati drugima, no kako se ovaj studij plaća, vjerojatno ću pokušati na nekom drugom sveučilištu. S obzirom na to da mi jako dobro ide kemija, i taj mi je studij jedna od opcija - rekla nam je Lara.

Inspirativno motivacijsko predavanje maturantima održao je gospodarstvenik Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito grupe, poručivši im da je najvažnije odabrati cilj, put do tog cilja i vjerovati u sebe.

- Koliko god odluka o izboru fakulteta bila važna, ona nije najvažnija u životu. Zašto? Stvari se danas toliko brzo mijenjaju da uopće nisam siguran da će ono što ćete danas upisati za 15 - 20 godina biti potrebno. Ako budete opterećeni izborom zanimanja, izgubit ćete fokus sa sebe. Budite mladi, živite, i sigurno ćete odabrati neki fakultet, mjesto gdje ćete živjeti... Netko će možda otići iz Hrvatske, što uopće ne mora biti loše, zašto bi bilo? Imate svoj život i, bez obzira na to što vam govorili, on je vaš. Prilagodite ga vremenu u kojem živite i izvucite iz tog vremena i okruženja najviše za sebe. Sve dok niste u poziciji da nešto mijenjate, ne kukajte na društvo, ne hvalite ga, nego ga dobro procijenite i izvucite maksimum za sebe. Odaberite put i postavite cilj. Godine studiranja koje su pred vama lijepe su godine, uzet ćete sve lijepo što se nudi, bit će i razočaranja, ali ne okrivljujte nikada druge, nego se prilagodite, izvucite pouku i mijenjajte ako treba ne samo puteve nego i ciljeve - poručio je Pipunić maturantima.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike