Osijek
PONUDA SUHOMESNATIH PROIZVODA, ČVARCI KAO SUHO ZLATO

Kilogram hrane koju su nazivali sirotinjskom sada stoji 120 kuna!
Objavljeno 6. prosinca, 2019.

Istinski ljubitelj suhomesnatih slavonskih proizvoda teško da će odoljeti kupnji raznih prerađevina, poput kobasice ili slanine, čija je cijena za kilogram uglavnom 60, odnosno svježe kobasice 45 kuna. Ta je pak cijena neusporediva s cijenom čvaraka, koji stoje kao suho zlato i prodaju se za mnogima nedostižnih 120 kuna za kilogram!

Na tržnici ih je moguće pronaći na brojnim mjestima, a najfrekventnije je u redu do parka, gdje se prodaju godinama. Razlog (pre)skupih čvaraka pojasnila nam je 67-godišnja dugogodišnja prodavačica D. V. iz Bijelog Brda, koja priznaje da katkad ne može pogledati u oči kupcu i izreći cijenu od 120 kuna za kilogram.

- Zbog toga sam već mislila i odustati jer ljudi kupe po desetak dekagrama, tek toliko da se počaste. Visoka je cijena zbog dvostruko više cijene osnovne sirovine za čvarke, jer je slanina prije stajala 10,30, a sad 20,30 kuna za kilogram, a najavljuje se da će otići i na 23 - priča prodavačica, pojašnjavajući da je razlog i u tome što svinje više nemaju mnogo masnoće, kao što je to bilo prije. Dio slanine stavlja u kobasice, dio suši i od ostatka pravi čvarke, koji su joj, unatoč visokoj cijeni, vrlo traženi. Isti slučaj je i kod drugih prodavača koji zadovoljno trljaju ruke, ne mareći što imaju više kupaca koji kupuju po malo. Štoviše, slavonske delicije s posljednjega niza klupa na istočnoj strani tržnice nerijetko se i rezerviraju, no uglavnom kobasice i slanina, jer su financijski mnogo prihvatljiviji proizvodi nego čvarci.

- Kad sam prije mnogo godina počela prodavati čvarke, bili su 40, a sad ih prodajem za 120 kuna. Mjesečno za klupu dajem više od tisuću kuna, uz parking koji plaćam i jednostavno ne mogu jeftinije prodavati robu ni ja, ni ljudi koji ovdje prodaju - zaključuje D. V.

Marija Mihelić
prosinački EKO TRG U BOŽIĆNOM RUHU
Prosinački ciklus na Eko trgu počeo je orasima iz Otoka, te raznim delicijama pripremljenim u učeničkoj zadruzi AgroVet iz Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek. Uz razne božićne ukrase, bili su tu i cvjetni aranžmani, začini, umaci te domaći pekmez, voćni ocati i vino koje se za jučerašnju prigodu - kuhalo.

- Učenici su proizveli vino koje ne smiju piti, a mi ga kuhamo i kušamo - ispričali su nam ponosni profesori. Za ukusnu se gužvaru pobrinula, tradicionalno, Ljiljana Olujić, organizatorica Eko trga koji se, iznimno, produžuje i na današnji dan.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U OSIJEKU VIŠE UMRLIH NEGO POKOPANIH OSOBA?

Urne s pepelom roditelja
čuva u svojoj dnevnoj sobi

2

NADZORNE KAMERE I U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

Ni u kafić bez velikog brata: Ispijanje piva ili kave uz obvezan digitalni nadzor

3

MLADI U KULTURI: RASPRAVA “AUDIOVIZUALNA UMJETNOST”

Može li Osijek postati grad velike produkcije i dovesti seriju “Game of Thrones”?