Regija
NAJSKUPLJI ČARDAK NA SVIJETU JE NA TRŽNICI BELI MANASTIR

Vlasnik čardaka i nadalje postavlja uvjete koje Grad ne može, a i ne želi ispuniti
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
BELI MANASTIR

Čardak "ni na nebu ni na zemlji" već godinama "krasi" prostor oko gradske tržnice, u čiju je izgradnju svojedobno uložen ne tako malen iznos.

Riječ je o objektu u dvorištu nekadašnje obiteljske kuće, koji je, upravo za potrebe gradnje (tada) nove tržnice i prometnice pokraj nje, otkupljen od vlasnika. Nažalost, pokazalo se kako je riječ o nekoliko čestica, od kojih svaka ima svog vlasnika. I dok su čestice na kojima je bila obiteljska kuća i dio okućnice prodane bez većih problema, vlasnik čardaka i preostalog dijela okućnice do danas je ostao pri svojim, za Grad nezamislivim, uvjetima. Još u svibnju 2015. vijećnik tada oporbenog HDZ-a pitao je na sjednici Gradskog vijeća tadašnjeg gradonačelnika Ivana Doboša zašto se ništa ne poduzima oko toga i zbog čega Grad ne poduzima potrebne pravne korake. Istaknuo je kako mu nije jasno zašto se već sedam godina ništa ne može riješiti te da vlasniku, ako zaista postavlja nemoguće uvjete, treba na neki način doskočiti zbog za život opasnog objekta, koji je godinama služio isključivo beskućnicima. Gradski su oci samo nemoćno slijegali ramenima objašnjavajući kako je vlasnik objekta u Švicarskoj te kako za njega traži poslovni prostor u središtu grada, i to proporcionalan veličini čestice na kojoj se nalazi. Obećali su kako će nadležne gradske službe pokušati naći rješenje kojim bi svi bili zadovoljni. Inače, cijela sporna čestica ima 300-tinjak četvornih metara, pa Grad, sve i da hoće, ne može ispuniti uvjete vlasnika, jer prostor takve veličine - ne postoji u gradskom vlasništvu. Novac tada nije tražio, a prema nepisanom cjeniku kvadrata poslovnog prostora u središtu grada od zamjene čardaka tada bi zaradio približno 150.000 eura. Ni nekoliko godina poslije situacija se nije promijenila. Kako ističe zamjenik gradonačelnika Belog Manastira Goran Hes, s vlasnikom čardaka razgovarali su prije određenog vremena. Predložio im je da sami ponude cijenu, ali prijedlog nije prihvatio. U konačnici, ispalo je kako bi bio zadovoljan iznosom koji dostiže vrtoglavih 200-tinjak tisuća kuna.

Spomenuti prostor, prema urbanističkom planu, predviđen je kao zelena površina, ali nikome ne bi smetalo da se tamo izgrade nova parkirališta ili, kao što su svojedobno isticali u Upravnom odjelu za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove, da se postojeća građevina obnovi i posluži kao ukras. I.Getto
Svi su složni da je osnovni problem nedostatak pravnih mehanizama kojima bi se riješili slični problemi
Najčitanije iz rubrike