Novosti
JEDANAEST KANDIDATA NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA

Službeno krenula izborna kampanja
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Jedanaest kandidata ima pravo natjecati se na izborima za predsjednika države u nedjelju, 22. prosinca, službeno je u četvrtak potvrdilo Državno izborno povjerenstvo. Povjerenstvo je to učinilo nešto nakon podneva, nakon što je provjerilo pravovaljanost svih 12 zaprimljenih kandidatura te utvrdilo da jedna od njih, kandidatura nezavisnog Slobodana Midžića, nije potpuna.


Ta je kandidatura od potrebnih 10 tisuća imala samo jedan potpis, nepotpuna je i odbija se, rekao je na sjednici DIP-a njegov predsjednik Đuro Sessa.


DIP je, dakle, utvrdio listu predsjedničkih kandidata, a službeno je krenula izborna promidžba koja će trajati do ponoći 20. prosinca. Svoje programe do tada će i službeno moći predstavljati aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, pjevač Miroslav Škoro, europarlamentarac Mislav Kolakušić, ekonomist Dejan Kovač, bivši pravaš, sada čelnik stranke Desno Anto Đapić. Isto mogu raditi i redatelj Dario Juričan, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, zastupnik Ivan Pernar (SIP), predsjednica Starta Dalija Orešković i predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić. Prema brojnosti kandidatura, ovogodišnji su predsjednički izbori u "zlatnoj sredini". Najviše ih je, 13, bilo 2004. godine, a najmanje, samo četiri, prije pet godina.
DIP je i podsjetio sve osobe koje su otvorile poseban račun za financiranje promidžbe, a nisu postale kandidati, da imaju određene obveze koje moraju ispuniti. Jedna od njih je da svojim uplatiteljima moraju vratiti neutrošena sredstva koja preostanu na računu, razmjerno uplaćenom iznosu ili ih donirati za opće društvene potrebe. Zaključno do 20. prosinca moraju zatvoriti poseban račun. H
Prema brojnosti kandidatura, ovogodišnji su predsjednički izbori u "zlatnoj sredini"
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana