Novosti
POVRATAK OSUMNJIČENIH ZA TERORIZAM

U susjednu Bosnu i Hercegovinu stiže devet boraca IS-a
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u četvrtak kako će ovog tjedna u tu zemlju iz Sirije biti deportirana devetorica njezinih državljana koji su osumnjičeni za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.


Predsjedništvo BiH je 29. studenoga dalo suglasnost za prihvat većeg broja osoba koje su se nakon poraza terorističke tvorevine Islamska država (IS) našle u zatočeništvu u logorima pod nadzorom kurdskih snaga u Siriji. Prvotne informacije bile su kako se odluka odnosi na žene i djecu, njih ukupno 24, no ministar sigurnosti sada je potvrdio kako će u BiH biti deportirana i devetorica muškaraca. "Tih devet građana BiH će odmah po dolasku biti uhićeni, a što se tiče žena i djece, nitko ne može biti isključen (iz sumnje) da je surađivao s teroristima", kazao je Mektić novinarima u Sarajevu. Kazao je kako su imena osoba, čija je deportacija, odnosno dolazak, u BiH najavljena za subotu, dostavljena policijskim agencijama i sada se poduzimaju mjere kako bi se provele nužne provjere. Tko su muškarci, bivši pripadnici terorističkih skupina u Siriji ili Iraku koji će biti među deportiranima, ministar Mektić nije objavio, no još početkom listopada bio je najavljen dolazak Armina Ćurta, Senada Kasupovića, Jamina Keserovića, Emira Ališića, Miralema Berbića, Hamze Labidija, Muharema Dunića, Emira Markote i Armina Dželke. Na inzistiranje SAD-a vlasti u BiH pristale su prihvatiti te osobe koje su zarobljene kao pripadnici IS-a ili drugih terorističkih skupina poput Fronte al-Nusra.


Njihova je deportacija ipak morala biti prolongirana jer je planove poremetila turska vojna intervencija protiv Kurda na sjeveru Sirije.
Još u utorak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ponovno je upozorio kako je Predsjedništvo BiH bez potrebnih priprema dalo suglasnost za prihvat skupine bosanskohercegovačkih državljana iz zarobljeničkih kampova u Siriji. Mektić je novinarima u Sarajevu kazao kako je bio potpuno iznenađen kada je dobio odluku Predsjedništva BiH, donesenu u tajnosti 29. studenoga, kojom se odobrava povratak skupine državljana BiH. Kazao je kako sigurnosne agencije sada poduzimaju što mogu kako bi provele tu zadaću koju im je dao državni vrh. "Nama dolaze osobe bez putnih isprava. Kada iziđe (iz zrakoplova) 30 ili 40 osoba bez putnih isprava, kako ćemo im provjeriti identitet? Mi pripremamo do subote što se može pripremiti", kazao je Mektić. Procjena je sigurnosnih agencija u BiH kako bi u Siriji moglo biti oko 260 državljana BiH, od kojih je oko stotinu muškaraca koji su se borili u redovima terorističkih skupina, a ostalo su žene i djeca. H
Što s djecom?
Neka od djece koja bi u subotu trebala stići u BiH zapravo su rođena izvan zemlje pa nije jasno imaju li uopće pravo na bosanskohercegovačko državljanstvo. Ministar sigurnosti BiH kazao je kako je jasno da u procesu deportacije unutar BiH nedostaje nužne sinkronizacije. Upozorio je na primjer povratka u BiH djece bez roditeljske skrbi, koju sada treba negdje smjestiti, a nitko ne zna u kakve ona obitelji idu. "Ako takvu djecu smjestimo u radikalizirane obitelji, što smo onda dobili?" pita se Mektić. Neki od članova Predsjedništva BiH suglasnost za prihvat zatočenih u Siriji dali su "jer nekoga žele odobrovoljiti", odnosno "popraviti svoj status", smatra Mektić dodajući kako mu je nejasno to da su neki članovi državnog vrha sada pristali na ono što su prethodno odlučno odbijali. U tome je posebice prednjačio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Mektić je očevidno aludirao na činjenicu da vlada SAD već mjesecima pritišće europske zemlje da prihvate svoje državljane povezane s IS-om.