Novosti
HRVATSKA UDRUGA BANAKA:

Negativne kamatne stope realnost, ali ne za Hrvatsku
Objavljeno 6. prosinca, 2019.

Negativne kamatne pojavljuju se na pojedinim europskim tržištima novca i državnih obveznica, no ne i hrvatskih obveznica, ističe se u najnovijoj analizi Hrvatske udruge banaka (HUB) te napominje da se za negativne kamatne stope na kredite u budućnosti moraju steći preduvjeti, koji u slučaju Hrvatske zasad nisu u domeni realnoga.


U analizi HUB navodi podatke Eurostata o desetogodišnjim prinosima na državne obveznice u lokalnim valutama, prema kojima su u negativnim prinosima u rujnu ove godine uživale vlade Danske (-0,59 posto), Njemačke (-0,59 posto), Irske (-0,01 posto), Francuske (-0,28 posto), Latvije (-0,11 posto), Luksemburga (-0,50 posto), Nizozemske (-0,43 posto), Austrije (-0,30 posto), Slovenije (-0,16 posto), Slovačke (-0,34 posto), Finske (-0,30 posto) i Švedske (-0,23 posto).


Negativne kamatne stope očita su realnost, ali treba primijetiti da je preduvjet za to da zemlja bude članica europodručja, ili s njime vrlo blisko povezana, i razvijena zemlja, poput Danske i Švedske, ističe se u HUB Pregledu pod naslovom "Jesu li negativne kamatne stope realnost?".


Hrvatska je u isto vrijeme zabilježila desetogodišnji prinos na državnu obveznicu od 0,49 posto. Za sada je, mjereno na ovaj način, daleko od zone minusa, zamjećuju u HUB-u.


Međutim, napominju u HUB-u, kada se kamatne stope na dugoročne državne obveznice nađu u negativnoj zoni, velika je vjerojatnost da će kamatne stope na kredite ostati u pozitivnoj zoni. Razlog su troškovi pretvaranja depozita u kredite, koji su mnogo veći od troškova pretakanja viškova novca velikih posrednika u potražnju za državnim obveznicama, ističu.


Prosječne kamatne stope na dugoročne kredite poduzećima u Švedskoj (1,22 posto) i Belgiji (1,43 posto) najniže su u EU-u. Druga interesantna kamatna stopa, na stambene kredite, prema posljednjim usporedivim podatcima ECB-a za rujan, najniža je u Slovačkoj (1,04 posto) i Njemačkoj (1,24 posto).


Iako Hrvatska još nije uvela euro te nije razvijena članica EU-a, prosječne kamatne stope na obje vrste kredita u Hrvatskoj se kreću unutar intervala europodručja, kao da je Hrvatska već uvela euro, navode iz HUB-a.


Naime, prosječne kamatne stope na stambene kredite u Hrvatskoj su prvi put u povijesti pale ispod 3 posto, a tzv. uža efektivna kamatna stopa za stambene kredite prema metodologiji ECB-a u rujnu je iznosila 2,8 posto.


U analizi HUB-a zamjećuje se i da u EU-u postoje banke koje nude kredite uz negativne kamatne stope, no to su za sada iznimni slučajevi. Napominju da banke koje nude kredite s negativnim kamatnim stopama imaju druge, jeftinije izvore financiranja pokraj depozita ili imaju takvu strukturu klijenata da mogu "plaćati" negativne kamatne stope, tj. tražiti od klijenata plaćanje za držanje depozita u banci.
U pravilu, riječ o rijetkim bankama koje posluju s klijentima s velikim viškovima gotovine - velikim korporacijama, financijskim posrednicima poput mirovinskih fondova, ili je riječ o bankama koje odabiru rizične strategije. H
Negativne stope za depozite poduzeća
I dok se negativne kamatne stope kod depozita stanovništva pojavljuju samo iznimno, tako da se prosjeci kreću oko nule ili malo iznad nje, kod depozita poduzeća negativne kamatne stope više nisu rijetkost, ističe se u analizi. U EU-u negativne kamatne stope na kratkoročne depozite poduzeća bilježe Danska, Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Švedska.
Možda ste propustili...