Kultura
NAJLJEPŠE BLAGDANSKE PJESME U SVEČANOM AMBIJENTU

Feliz Navidad: Zumbići pjevali molitvu "Oče naš" na svahiliju
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Našičani (13. 12., Dom kulture) te Slatinčani (19. 12., Pučko otvoreno učilište) imat će prigodu slušati zbor i soliste HNK-a

Pjesmom Klanjam ti se smjerno, u izvedbi Ivane Husar Mlinac i Dječjeg zbora Osječki zumbići, te uz zbor i orkestar Opere, pod ravnanjem Ante Sladoljeva, počeo je Najljepši Božić - Feliz navidad, božićni koncert u HNK-u u Osijeku. Radujmo se Božiću uz najljepše blagdanske pjesme u najsvečanijem ambijentu - najavljivali su koncert, a doista je tako i bilo, zahvaljujući repertoaru, ali ponajprije izvođačima. Uz prave dive - Ivanu Husar Mlinac i Danijelu Pintarić, vjerujem da su publiku ipak posebno raznježili Zumbići. Nešto više od sat vremena nizale su se tradicionalne, ali i svjetski poznate, tipično božićne, skladbe u različitim aranžmanima.

Bio je uistinu lijep i svečan prizor u božićnoj atmosferi na pozornici gledati toliko glazbenika, koji su izveli 14 skladbi. Ispunili su pozornicu fizički, ali i glasovima i divnom glazbom. Cvrkutavi i zvonki Zumbići nastupili su u četiri skladbe, a bio je to njihov drugi nastup na istoj pozornici u samo nekoliko dana. Nakon proslave svog 30. rođendana, ovaj su put bili u posve drukčijoj ulozi, a oba su odradili vrlo profesionalno.

Have yourself a merry little christmas (arr. Ante Gelo) izvela je D. Pintarić, a U to vrijeme godišta Zumbići i zbor. Uz prateće je vokale sopranistica Danijela Pintarić izvela Mary did you know?, uz klavirsku pratnju Ante Sladoljeva, a Svim na zemlji I. Husar i prateći vokali. Večer, u kojoj su u prvom planu bile dame - uz dvije solistice, i prateći su vokali bile pripadnice nježnijeg spola (Jasna Komendanović, sopran; Gabrijela Škrabal, sopran; Katarina Toplek, sopran; Stefany Findrik, mezzosopran i Mirna Vidović, mezzosopran) - u jedinom su muškom broju (Tri kralja jahahu) ‘prekinula‘ dva tenora i jedan bariton (Predrag Stojić, Ladislav Vrgoč i Robert Adamček). Uslijedila je Tiha noć pa I love the lord te Holy night. Iznimno zadovoljna bila je publika izvedbom pjesme The little drummer boy, za što su bile zaslužne S. Findrik, K. Toplek i M. Vidović, pa su ih spontano nagradili dugim pljeskom. Prije svog posljednjeg nastupa te večeri - You raise me up, gošća iz Zagreba zahvalila je publici i rekla da je uzbuđena što je u Osijeku. Svoju Slavonku Danijelu Pintarić tu su večer gledatelji osobito nagradili za izvedbu pjesme Note to god, koja je bila jedna od vrhunaca večeri.

Pjesmom Baba yetu - zapravo molitvom Oče naš na svahiliju - divni su Zumbići začinili večer, koja ne bi bila ista bez njih, a kao šećer na kraju izveli su Feliz navidad. U zaraznom su ritmu cupkali svi, s prepoznatljivim crvenim kapicama na glavama i instrumentima. Iako nisu izmamili bis, publika je zadovoljstvo iskazala kako i priliči: glasno i iskreno i dugotrajno. Vjerujemo da je tako bilo i večer poslije u Velikoj dvorani Centra za kulturu grada Belog Manastira.

Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas