Novosti
LOVCI O STANJU U SLAVONSKIM ŠUMAMA

Migrantska kriza ugrozila lovišta
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Šume su, pogotovo spačvanske, pod stalnim nadzorom policije jer se njima kreću migranti

Vezani članci

MUP O NAVODNOM NEZAKONITOM DEPORTIRANJU NIGERIJACA:

“Nije utvrđen legalan izlazak iz RH”

Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije na svojoj se izvještajnoj godišnjoj skupštini bavio i problemima s kojima se prije istočnoslavonski lovci nisu susretali. Naime, govoreći o fondu divljači u lovištima, Mirko Bošnjak, predsjednik tog lovačkog saveza, upozorio je na problem migranata kojima su spačvanske šume jedna od ruta kojom ilegalno prolaze kroz Hrvatsku pokušavaju otići u neku od drugih članica Europske unije i potražiti bolji život nego što ga imaju u svojim zemljama.

- Šume su na našem području, pogotovo one spačvanske, pod stalnim nadzorom policije jer tom se rutom kreću migranti. Tu su stalno prisutni policajci, policijska vozila i helikopteri koji stvaraju buku i ambijent koji za divljač nije uobičajen. I sami migranti, ali i policija koja ih traži, plaše divljač i ona odlazi tražeći mirnija mjesta - kaže Mirko Bošnjak dodajući kako je sličnih migracija divljači bilo u svibnju 2014. godine za poplava u županjskoj Posavini, gdje su spačvanske šume.

Nemaju lovci problema s migrantima samo na istoku Hrvatske. Početkom listopada jedan je lovac, inače policajac, u Karlovačkoj županiji tijekom lova naišao na skupinu od 30 migranata koji su lutali šumom tražeći put prema Sloveniji. Doveo ih je do Lovačkog doma, gdje su nesretnici dočekali policiju. U šumi kod Jasenovca početkom travnja lovac je, misleći da je pred njim na udaljenosti od 200-tinjak metara divljač, pucao i ubrzo začuo jecaje pa je shvatio da je pogodio migranta jer oni su u tom kraju vrlo česti, a dolaze iz Bosne i bihaćkog kraja.

Još u listopadu prošle godine lovci iz Unsko-sanske županije žalili su se kako im migranti, kojih je tu najviše u Bosni i Hercegovini, zadaju velike probleme i čude se što nema tragičnih posljedica.

- Njihove rute vode kroz lovna područja jer oni pokušavaju kroz šumske vrleti neprimjetno prijeći državnu granicu. Kreću se nekontrolirano, nekad pojedinačno, a nekada u većim ili manjim skupinama - kažu u Lovačkom udruženju Bihać i dodaju kako se migranti, čim primijete uniformiranu osobu, u strahu povlače u šume i pokušavaju sakriti i tako se dovode u veliku opasnost.

Srpska policija je prije nekoliko dana u Novom Sadu, Apatinu, Loznici i Srijemskoj Mitrovici uhitila 13 osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile kazneno djelo nedopuštenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi. Sumnja se da su oni za novčanu naknadu prevozili Dunavom u Hrvatsku državljane Indije, Kine i Kosova, koji nisu imali vize za zemlje Europske unije. Neke od njih sigurno su zamijetili hrvatski policajci i pokušali uhvatiti i vratiti odakle su došli, ali oni, pokušavajući se sakriti, sigurnost su pronalazili u šumama.

U ovoj godini, u prvih 10 mjeseci, Slovenija je u Hrvatsku vratila 9653 migranta, što je veliko povećanje u odnosu prema prošloj godini kada ih je vraćeno 3906. Drugim riječima, toliko je najmanje migranata prošlo kroz Hrvatsku, a da ih hrvatski policajci nisu zamijetili.

Migranti lutaju i šumama u Gorskom kotaru, a zamijećeni su i oko Lovrana i Opatije. U svibnju ove godine mještani Begovog Razdolja u Gorskom kotaru rekli su kako posljednjih mjeseci gotovo svakodnevno dolaze migranti, a kada se spustila temperatura, silom su ulazili ne samo u prazne kuće i vikendice nego i u naseljene kuće u kojima žive uglavnom stariji ljudi.

Miroslav Flego
Mirko Bošnjak

Lovački savez Vukovarsko-srijemske županije

Tu su stalno prisutni policajci, policijska vozila i helikopteri koji stvaraju buku i ambijent koji za divljač nije uobičajen. I sami migranti, ali i policija koja ih lovi, plaše divljač i ona odlazi tražeći mirnija mjesta.
Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi