Novosti
SDP POKREĆE OPOZIV MINISTRICE DIVJAK

Bauk: Dat ćemo premijeru Plenkoviću pravo da odabere je li kriv on ili je kriva ona
Objavljeno 4. prosinca, 2019.

Predsjednik SDP-ova kluba Arsen Bauk najavio je u srijedu kako njegova stranka pokreće proceduru izglasavanja nepovjerenja ministrici Blaženki Divjak koju, uz premijera Plenkovića, smatraju odgovornom za stanje u obrazovnom sustavu.


"Klub zastupnika SDP-a pokrenut će proceduru za izglasavanje nepovjerenja ministrici obrazovanja i znanosti Blaženki Divjak i učinit ćemo to u tajmingu koji će predsjedniku Sabora omogućiti da tu raspravu stavi na dnevni red prije ustavne stanke", najavio je Bauk. Na opasku da predsjednik Sabora može, ali i ne mora staviti tu točku na dnevni red do kraja ove sjednice, Bauk odgovara da će iz toga iščitati poruku – ili da se boje rezultata glasanja ili da još nisu odlučili kako će se postaviti. Ključno je očitovanje Vlade na naš zahtjev koja to mora napraviti u roku od osam dana i za nju nema ustavne stanke, a ako bi samo ministri u svom očitovanju govorili ono što su govorili u javnosti, onda bi Vlada sama prihvatila naš zahtjev, smatra Bauk. Kazao je i da će prijedlog za smjenu ministrice ponuditi na potpis prvenstveno onim oporbenim strankama koji podržavaju njihova predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, ne zbog predsjedničkog kandidata nego zbog političke orijentacije, a ako netko drugi bude htio to potpisati, neće mu to onemogućiti.


"Za stanje u obrazovnom sustavu ne smatramo odgovornom samo ministricu Divjak, ali dat ćemo premijeru Plenkoviću pravo da odabere je li kriv on ili je kriva ona. Ako je odluči braniti, to je znak da je kriv on, a ako je ne bude branio, znači da je kriva ona", zaključio je Bauk.


Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić SDP-ovu inicijativu popratio je komentarom da ona govori o samom SDP-u, njihovoj bezidejnosti, besadržajnosti u aktivnostima u posljednje dvije godine te pokazuje određenu slabost te stranke. Batinić ne strahuje od reakcije Kluba HDZ-a na SDP-ovu inicijativu. "Radi se o skupljanju potpisa za smjenu jednog člana Vlade i vjerujem da premijer Andrej Plenković neće smijeniti ministricu. Bio bi to presedan u hrvatskoj povijesti i povijesti vlada, pogotovo što je u pitanju jedna od najuspješnijih ministrica. Nema objektivnih razloga da se to dogodi. Uvjeren sam u podršku premijera Plenkovića, u konačnici ona je članica njegove vlade", poručuje Batinić.


Kazao je da se uspješnost ministrice mjeri pohvalama i pozitivnim očitovanjima Europske komisije, a i anketama posljednjih godina o tome što je učinjeno u reformi obrazovanja, koja je zaživjela, što je više nego dovoljno. Smatra da će to biti još jedan SDP-ov neuspješan zahtjev za opoziv jer, kaže, ministrica uživa potporu premijera, a podršku HNS-a imala je i imat će ubuduće.
Mostov Nikola Grmoja najavio je da će njegova stranka glasati za opoziv ministrice Divjak. H
PLENKOVIĆ: OČEKIVAN POTEZ OPORBE
Prema saborskom poslovniku, za pokretanje postupka opoziva člana Vlade potrebno je prikupiti petinu, odnosno 31 potpis, a zahtjev se automatski uvrštava u dnevni red. Vlada je dužna u roku od osam dana izjasniti se o tom zahtjevu, a saborska rasprava mora se provesti najkasnije za 30 dana. "To je očekivana inicijativa oporbe gdje pokušavaju destabilizirati vlast. Razgovarat ćemo s partnerima u HNS-u. Ne znam imaju li u SDP-u u ovom trenutku oni uopće potpise", kazao je u srijedu premijer Andrej Plenković.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike