Novosti
U ČETVRTAK POČINJE SLUŽBENA KAMPANJA

Predano 12 kandidatura za šefa države, jedna bez potpisa potpore
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Službena kampanja uoči predsjedničkih izbora počinje u četvrtak, a kandidature je Državnom izbornom povjerenstvu u utorak do ponoći predalo 12 kandidata, među kojima jedan nije imao potrebnih deset tisuća potpisa.


DIP planira održati sjednicu u četvrtak, najvjerojatnije u 12 sati, tada će utvrditi listu kandidata i objaviti je na svom webu, dakle već u rano poslijepodne, a time onda počinje i izborna promidžba, navela je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić. Svaki kandidat na promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna, a službena će promidžba trajati do 20. prosinca u ponoć. Neslužbena kampanja počela je još ljetos. Kandidati će morati prikazati sve donacije, sva vlastita sredstva, troškove, cijene i popuste medijskog oglašavanja, a prva financijska izvješća moraju podnijeti sedam dana prije izbora, koji su određeni za 22. prosinca.


DIP-u su kandidature podnijele tri kandidatkinje – aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja ju je potkrijepila s gotovo 232 tisuće potpisa, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović i predsjednica Starta Dalija Orešković, te devet kandidata. To su bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, pjevač Miroslav Škoro, europarlamentarac Mislav Kolakušić, ekonomist Dejan Kovač, čelnik stranke Desno Anto Đapić, redatelj Dario Juričan, koji je promijenio ime u Milan Bandić, saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP), predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te nezavisni kandidat Slobodan Midžić, koji ju je donio samo uz svoj potpis.


U posljednjim trenutcima prije isteka roka potpise potpore oko 12 tisuća građana predala je Dalija Orešković. Ona je prvo kasnila na predaju kandidature, koja je bila predviđena za 23 sata, a zatim je problem nastao jer joj je nedostajao jedan od potrebnih dokumenata. "Ostavili smo srce na terenu i dali zadnji atom snage. Imala sam pomalo gerilski način prikupljanja potpisa", kazala je Orešković nakon predaje potpisa, priznavši kako je bila zabrinuta hoće li svi potpisi stići na vrijeme.
Pernar je predao kandidaturu s oko 15 tisuća potpisa potpore, a tu je priliku iskoristio i kako bi prozvao medije da ga ignoriraju. H/D.Pav.
Svaki kandidat na izbornu promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna