Regija
U POSLOVNOJ ZONI U GRADIŠTU

Počela nova ulaganja vrijedna 40 milijuna kn
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Gradnja Drvno-tehnološkog centra i investicija Jata grupe iz BiH znače dodatni gospodarski zamah i nova radna mjesta
GRADIŠTE - U poslovnoj zoni Ambarine u Gradištu u tijeku je realizacija investicija vrijednih približno 40 milijuna kuna, koje će dati dodatan gospodarski zamah tome području i otvoriti nova radna mjesta.
Počela je gradnja Drvno-tehnološkog centra "Slavonski hrast". Riječ je infrastrukturnom projektu koji je Partnersko vijeće Vukovarsko-srijemske županije jednoglasno usvojilo kao strateški projekt i kao takav dio je Razvojne strategije VSŽ-a do 2020. Nakon više godina pripreme tehničke i projektne dokumentacije, projekt je lani prijavljen na Ograničeni poziv za dostavu prijedloga razvojnih projekata Ministarstva poljoprivrede u okviru provedbe Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Za objekt inovacijske infrastrukture u Ambarinama odobren je iznos od 24.997.781 kuna. Centar će biti sagrađen i opremljen naprednim 3D tehnologijama za razvoj novih proizvoda, suvremenim CNC strojem za izradu prototipa, strojevima za pripremu i obradu drva, alatima za tvorničku kontrolu kvalitete, sušionicom, eksperimentalnom sušionicom i kotlovnicom na biomasu. Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a provodi ga Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Projekt je inicirao Drvni klaster "Slavonski hrast". Naime, na području najistočnije županije nalazi se najveći cjeloviti kompleks šuma hrasta lužnjaka u Europi – Spačvanski bazen, najvrjedniji šumski resurs Republike Hrvatske sa svjetski poznatim i priznatim slavonskim hrastom. Za ovu vrijednu sirovinu dosad na ovom prostoru nije postojala inovacijska i istraživačka infrastruktura gdje bi se kontinuirano radilo na istraživanju, razvoju i inovacijama, a koja bi prenosila i stvarala nova znanja i nove tehnologije, nužne za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. U suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom odlučili su sagraditi Drvno-tehnološki centar "Slavonski hrast" kako bi se vrijedna šumska sirovina u konačnici prerađivala u ekološke proizvode visokog stupnja finalizacije i visoke dodane vrijednosti.


A u Ambarinama se gradi i nova poslovna hala u kojoj će se, uz nadogradnju kamiona u šticar - kamion za prijevoz trupaca, proizvoditi i specijalizirane prikolice za prijevoz drveta. Investitor je Jata grupa sa sjedištem u Srebreniku, u susjednoj BiH, koja se dugi niz godina uspješno bavi niskogradnjom, transportom, trgovinom i proizvodnjom.


- Riječ je o ulaganju vrijednom približno 15 milijuna kuna. U početku će biti zaposleno 15 radnika, s tendencijom daljnjeg zapošljavanja. Do Božića će biti završen grubi dio radova, a potpuni završetak i stavljanje u funkciju montažne hale očekujemo do sredine 2020. – kaže vlasnik grupe, poduzetnik Hamzalija Ibrić Jata.
Preuzeo je tvrtku Klopić d.o.o., koja već godinama posluje u Ambarinama, kupivši 70 posto vlasničkog udjela, a u planu je, napominje, proširenje djelatnosti na cestogradnju i uređenje riječnih korita.
Marija Lešić Omerović
PREPOZNALI PREDNOSTI AMBARINA
Investitori prepoznaju geostrateške prednosti poslovne zone u Gradištu, na tromeđi Hrvatske, na vratima EU-a, BiH i Srbije. Smještena je između Županje i Vinkovaca, uz državnu cestu D55, u sjecištu prometnih koridora, što omogućuje brzu i efikasnu isporuku proizvoda. Poslovna zona u potpunosti je infrastrukturno opremljena još prije nekoliko godina. Od čvora na autocesti Zagreb - Lipovac udaljena je samo pet kilometara, od granice s BiH 11, a od granice sa Srbijom 30 kilometara. Očekuje se i druga faza opremanja neizgrađenog dijela zone.
Srećko Papac

načelnik Općine Gradište

Poslovna zona prostire se na oko 50 hektara u komadu i jedna je od najvećih u Slavoniji. Ondje posluje 10-ak subjekata, zapošljavaju oko 400 osoba. U tijeku su nove investicije, stižu i upiti drugih investitora
Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike