Osijek
OBNOVA SREDIŠTA GČ DONJI GRAD

Staroj obrtničkoj ulici uskoro nova pješačka staza
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
U 2020. godini počinje i rekonstrukcija nogostupa od Dome do Dječjeg kazališta B. Mihaljevića

Na Trgu bana Josipa Jelačića u punom je jeku rekonstukcija plinske mreže na potezu od raskrižja s Radičevićevom do raskrižja s Tijardovićevom ulicom, čime je i započela planirana obnova donjogradskog središta.

Naime, iz Gradske četvrti Donji grad obnovu nogostupa koji okružuju Jelačićev trg planiraju već duže vrijeme, a kako su se planovi za 2019. godinu poklopili s investicijom HEP-Plina u donjogradsku plinsku mrežu, prvo je počela sanacija ovoga dijela infrastrukture.

"Inicijativa je to bila Četvrti, investcija HEP-Plina, a veselje naših sugrađana koji su prezadovoljni što je nakon dugog niza godina započela obnova staza koje okružuju iznimno frekventno središte Donjeg grada. Ono najgore za stanare već je prošlo. Iskopi su zatrpani i sada se obavljaju pripremni radovi za novi nogostup. Konačno tu više nećemo hodati po starim krpama i zakrpama", kaže Frano Barač, predsjednik Vijeća GČ Donji grada, te najavljuje kako se sljedeće godine, i to investicijom Grada, nastavlja obnova nogostupa tamo gdje će ona stati kada HEP-Plin uskoro završi s radovima.

"Uspjeli smo postići dogovor s Gradom da u idućoj godini financira obnovu nogostupa od križanja Trga bana Jelačića s Tijardovićevom do raskrižja s Gupčevom ulicom. To je najvažniji dio obnove infrastrukture u GČ Donji grad jer je riječ o potezu na kojemu se nalazi Doma, banka, ugostiteljski objekti i dječje kazalište. Posla će biti puno, trebat će i strpljenja građana, ali ono što ćemo u konačnici dobiti vrijedi svega toga", poručuje Barač.

Donjograđani su obnovom infrastrukture na svome trgu prezadovoljni. "Neka je došlo vrijeme i za nas. Da se po jednoj od nastarijih obrtničkih ulica u gradu, u kojoj se i danas nalazi popularna ‘Makedonka‘ i generacijama srcu prirasla slastičarnica ‘Orijent‘, više ne hoda po rupama", samo je jedan od komentara Donjograđana koje smo zatekli u blizini gradilišta.

Iz Gradske četvrti podsjećaju kako je obnova donjogradskog središta započela prije točno godinu dana postavljanjem nove javne rasvjete koja je u ovome dijelu grada željno iščekivana godinama. Nova rasvjeta uz tržnicu sa suprotne strane ceste bila je dekorativnog karaktera i nije dobro osvjetljavala nogostup, a novih šest rasvjetnih stupova postavljeno je tako da dobro pokrivaju cijelu trasu, ali ne na štetu parkirališnih mjesta. Bila je to investicija vrijedna 50 tisuća kuna.

Ivana Solar
INICIJATIVA ZA OBNOVU PROČELJA
Iz gradske četvrti Donji grad, najavljuju, pokreće se inicijativa za obnovu pročelja objekata u ovom dijelu grada koji su registirani kao zaštićena kulturna dobra - ukupno njih sedam. I to iz gradske blagajne. Donjograđani ističu, Europska avenija nije jedina lokacija u Osijeku čija su pročelja od kulturno-povijesne važnosti te čiju obnovu treba “pogurati”. “Riječ je o zgradama, kućama, koje su važan dio povijesti našeg grada, a u kojima od prodaje tzv. društvenih stanova žive ljudi koji ili nisu zaintresirani za investicije ili ih si ne mogu priuštiti. Stoga bismo pokrenuli priču obnove tih pročelja, iz spomeničke rente, ali i uz potporu Grada kada je u pitanju ostatak troškova”, kaže Frano Barač, predsjednik Vijeća GČ Donji grad.
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana