Osijek
OD DANAS NA YOUTUBE KANALU GLASA SLAVONIJE

VIDEO: Epizoda “Bitka za Osijek” iz serijala “Pobjednici”
Objavljeno 5. prosinca, 2019.

U povodu Dana obrane Osijeka, na youtube kanalu Glasa Slavonije od četvrtka (5. prosinca) možete pogledati epizodu "Osijek" iz dokumentarnog serijala "Pobjednici", autora Nenada Šestića.

- Projekt ‘Pobjednici‘ rađen je deset godina, a epizoda ‘Osijek‘ realizirana je među prvima. U samom je projektu sudjelovalo više od 1000 sugovornika, snimano je u full HD tehnologiji, uz 3D animacije kojima su rađene rekonstrukcije borbenih djelovanja, arhivske snimke kao prateće ilustracije, snimke vježbovnih aktivnosti HV-a i snimke prostora dronom i klasičnom kamerom. Time se dobila dinamika i puna vizualna informacija, koja zadovoljavajuće prati radnju koju vode sami akteri, ali u kratkim i dinamičnim izjavama, kako bi se istaknuo glavni lik, a to su Oružane snage RH, a ne pojedinac - kaže Šestić.

Generacije Hrvata težile su i radile na državotvornosti, postupno se oslobađajuću stiska Budimpešte, Beča, Rima i Beograda. Prvi su realni uvjeti za slobodu ostvareni 90-ih godina raspadom Jugoslavije, kada su Hrvati iskoristili povijesni trenutak i izborili samostalnost. No cijena je bio rat u kojemu su mnogi hrvatski građani dali život, bili ranjavani, mučeni i prognani. Teško je tih 90-ih bilo u Hrvatskoj, u Slavoniji i u Osijeku bilo je posebno neizvjesno i opasno. Napori koje su branitelji nepokorenog Osijeka uložili bili su enormni. Upravo je te dane opisao dokumentarni serijal "Pobjednici" i epizoda "Osijek".

 



 

 

- Bitka za istočnu Slavoniju najvažnija je obrambena operacija u Domovinskom ratu, koju je vodilo Zborno područje Osijek. Uspjeh ove operacije bio je i uvjet opstanka Republike Hrvatske. Žrtva Vukovara dala je vremena da se konsolidira ostala obrana prije nego što je neprijatelj krenuo u završna borbena djelovanja. Val koji je krenuo na Osijek imao je cilj spojiti se sa snagama neprijatelja u zapadnoj Slavoniji u visini Našica, stavljajući Osijek u okruženje. Međutim, neprijateljski je val slabio i došao do neprobojne točke, koja je utvrđena upravo u teškim borbama na prilazima Osijeku, u Tenji i pred Ivankovom na zapadu. Pokolj u šumi Rosinjača bio je dio ukupnog neprijateljskog djelovanja u tom trenutku. Teški porazi u Komletincima i operacija Đavolja greda pokazali su kako su hrvatske snage na bojišnici preuzele inicijativu, što je pomoglo postizanju primirja i dobivanju priznanja državnosti, ključnog političkog akta na međunarodnom planu, koji je promijenio cijelu percepciju rata i situacije u Hrvatskoj - podsjeća Šestić.
D. Majetić

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike