Osijek
U OČEKIVANJU DOBRE VIJESTI

S Ryanairom u London
već od idućeg ljeta?
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako se u postupku “ugovaranja” otišlo i korak dalje

Osijek, odnosno njegova Zračna luka, još jedan je korak bliže ponovnoj uspostavi direktnih avionskih letova prema Londonu. Tako se bar iščitava iz izjave Garija Cappellija, prvog čovjeka domaćeg turizma. Govoreći kao izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar Cappelli na svečanoj sjednici Vijeća Grada Osijeka, a u prigodi obilježavanja Dana Grada Osijeka, izjavio je kako se u postupku "ugovaranja" otišlo i korak dalje: "Pri kraju smo dogovora da sljedeće godine imamo dvije zračne linije tjedno, pet mjeseci godišnje, Rayair na liniji Osijek - London".

Već smo ranije izvijestili kako je do ovih razgovora došlo upravo na inicijativu Uprave Zračne luke Osijek. S ove je, naime, adrese prema mjerodavnima u turističkom sektoru normirana ideja povratka ove linije. Potom su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi, WTM-a u Londonu, s predstavnicima Ryanaira otvorili pregovore na ovu temu.

Sve je počelo natječajem koji HTZ raspisuje svake godine za sljedeću turističku sezonu za strateške projekte na koje se javljaju aviokompanije iz cijeloga svijeta. Na natječaj se javio i Ryanair, a sada svi s nestrpljenjem očekuju pozitivan ishod tih razgovora.

Podsjetimo da je ta niskotarifna aviokompanija u razdoblju od 2014. do 2016. već organizirala izravne letove na relaciji Osijek - London, s dvije tjedne rotacije u trajanju od sedam mjeseci. A onda je nakon tri godine Ryanair s osječkog aerodroma prestao letjeti u ožujku 2017., vlastitom odlukom, unatoč tome što je linija bila gotovo uvijek puna. Prema informacija koje smo ranije objavili u te tri godine svake je godine bila sve bolja popunjenost, u zadnjoj čak znatno iznad prosjeka. Ryanairov prosjek je 82 %, na zrakoplovima kapaciteta 189 mjesta, na osječkoj liniji popunjenost je iznosila 95 %. Sad se očito otvara novo poglavlje. Cappelli je za govornicom osječkog HNK-a potvrdio i kako se razgovara o zadržavanju linije za Stuttgart i Köln te da se nada kako će se još nešto uspjeti dogovoriti, a što će dati određenu snagu da se Osijek i svih pet slavonskih županija
razvijaju.

- Mislim da ćemo dati jednu pravu financijsku potporu i u turističkom povezivanju kako bi ovaj kraj bio valoriziran na pravi način. Vlada će poduzeti sve da one projekte koje smo potpisali u što kraćem roku realiziramo, da vidite da itekako razmišljamo o ovim krajevima, jer želimo zaustaviti odlazak mladih ljudi te pokazati da za njih ovdje postoji budućnost - istaknuo je Cappelli.

A da je osječki aerodrom prilika i za ostale slavonske županije, svjedoče i intenzivni razgovori koji se vode između župana Dubrovačko-neretvanske i Vukovarsko-srijemske županije o uvođenju izravnih avionskih linija Dubrovnik - Osijek.

Dario Kuštro
95

posto bila je popunjenost Ryanairove linije Osijek - London u razdoblju od 2014. do 2017.
NASTAVLJA SE OBNOVA ZRAČNE LUKE OSIJEK
Nije naodmet podsjetiti kako je prošloga tjedana u Osijeku boravio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Tom prigodom najviše je bilo riječi o poboljšanju prometne infrastrukture u istočnoj Hrvatskoj. Osim toga, ministar Butković, nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, potvrdio je kako su osigurana sredstva za nastavak obnove Zračne luke Osijek. Dakle, ozbiljno se radi na poboljšanju aerodromske usluge, što je i jedan od osnovnih preduvjeta za razvoj zračnog prometa i prometne povezanosti Osijeka s ostatkom Hrvatske i svijeta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike