Osijek
REZULTATI JEDINSTVENE SVEUČILIŠNE ANKETE ZA AKADEMSKU GODINU 2018./2019.

Studenti profesore ocijenili peticom
Objavljeno 4. prosinca, 2019.

Svojim su nastavnicima i kvalitetom njihova rada najzadovoljniji studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta, pokazali su rezultati jedinstvene sveučilišne ankete za akademsku godinu 2018./2019., provedene na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku tijekom rujna i listopada 2019. godine. Taj je đakovački fakultet jedna od 17 znanstveno-umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta, a njegovi su studenti profesorima dali najvišu prosječnu ocjenu - čak 4,76.

S odličnim su uspjehom proteklu akademsku godinu završile i ostale sastavnice - postignuta prosječna ocjena 4,65 na razini cijelog Sveučilišta za nastavnike i suradnike najviša je otkako se provodi sustavno anketiranje studenata.

- Prosječna je ocjena našeg nastavnog osoblja u porastu iz godine u godinu, što je dokaz da osječka akademska zajednica radi dobro, iako, naravno, uvijek može bolje. Ono na što posebno obraćamo pozornost, a što se u rezultatima ankete ne vidi, komentari su naših studenata na rad profesora i suradnika. Ti su komentari u sustavu osiguravanja kvalitete izuzetno važni, jer su profesori i suradnici dužni, ako su komentari studenata negativni, dati viziju i mjere kako će poboljšati svoj rad. Zaista pazimo na to da svaka osoba koja je angažirana u nastavi, bilo za predavanja, bilo za vježbe, bude na potrebnoj razini. Ako nije, kao prorektor dužan sam reagirati, ali to su uistinu rijetke situacije. Kada tako radite, onda imate i ovako dobre rezultate - komentirao je za naš list rezultate ankete prorektor za nastavu i studente, prof. dr. sc. Dražan Kozak.

Dostupnošću nastavnika i suradnika za konzultacije najzadovoljniji su studenti Filozofskog fakulteta i Odjela za kemiju, dok su najnezadovoljniji studenti Građevinskog i arhitektonskog te Pravnog fakulteta. Kada je riječ o kvaliteti i dostupnosti materijala, najviše su ocjene dali studenti Medicinskog fakulteta te Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Razumljivosti i jasnosti predavanja/vježbi najzadovoljniji su studenti Medicinskog fakulteta, a redovitošću njihova održavanja studenti Odjela za kemiju. Najkorektniji pri ocjenjivanju, prema mišljenju studenata, ponovno su nastavnici Medicinskog fakulteta, dok su u tom segmentu i ove godine najlošije ocijenjeni nastavnici Pravnog fakulteta. Ocjenjivala se i redovitost pohađanja nastave - tu su najbolje ocijenjeni nastavnici Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Odjela za kemiju, a najlošije nastavnici Pravnog fakulteta. Kada je u pitanju važnost predmeta za buduću karijeru – u tom ih pogledu najvažnijima smatraju budući učitelji i odgojitelji s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. I. Alilović
10.488 ANKETIRANIH
U anketi je sudjelovalo 10.488 studenata, što je 66.14 % od 15.856 studenata koji su joj mogli pristupiti. Postotak ispunjavanja ankete kreće se od 51.28 % (Odjel za fiziku) do 77.11 % (KBF). Evaluirana su 2003 nastavnika i suradnika sa svih godina svih studijskih programa koji se izvode na Sveučilištu, a ukupno su studenti ispunili 194.725 anketa i odgovorili na 1.363.075 pitanja.
Najčitanije iz rubrike