Crna kronika
OTKRIVENI U AKCIJI "KRUG III"

U Hrvatskoj prali novac stečen prijevarama u Ujedinjenom Kraljevstvu
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
OSIJEK - Osam osoba osumnjičeno je da je pranjem novca u Hrvatskoj stečenog prijevarama u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama zaradilo više od 30 milijuna kuna. USKOK je pokrenuo istragu protiv šestero Hrvata te jednog Mađara i državljanina Srbije. Tereti ih se za kaznena djela zločinačkog udruživanja i pranja novca u sastavu zločinačke skupine.
Osmorka je otkrivena u okviru policijske akcije "Krug III", a proveli su je policajci Odjela gospodarskog kriminaliteta PU vukovarsko-srijemske u koordinaciji s USKOK-om. U okviru akcije pretraženi su stanovi i druge prostorije osumnjičenih osoba na području Policijske uprave istarske, PU zagrebačke, PU osječko-baranjske i PU vukovarsko-srijemske.


Sumnja se da su se navedene osobe organizirale u zločinačku skupinu na području nekoliko policijskih uprava i susjednih zemalja te da su se koristile različitim modelima prijevara preko fiktivnih tvrtki, koje nisu poslovale, nego su služile za transfer novca stečenog prijevarama. Svrha zločinačkog udruživanja bila je osigurati daljnje transfere sredstava i izvlačenje novca. Naime, zaprimljeni novac djelomično se podizao u gotovini, a djelomično se transferirao na račune društava angažiranih u lancu, uz izradu fiktivnih računa i prateće knjigovodstvene dokumentacije.


USKOK sumnja da je 54-godišnjak u razdoblju od listopada 2018. do prosinca 2019. na području Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Srbije u zajedničko djelovanje povezao 56-godišnjaka, 58-godišnjaka i 59-godišnjaka te druge nepoznate osobe s ciljem da preuzimaju novac koji su treće osobe stekle počinjenjem kaznenih djela te ga potom transferiraju i podižu u gotovini te tako onemoguće njegovu zapljenu i zametnu mu trag, uz pribavljanje materijalne koristi zadržavanjem dijela novca. U realizaciji toga 54-godišnjak je sam i posredovanjem četiriju Hrvata preuzeo stvarno upravljanje nad više trgovačkih društava u vlasništvu ili pod kontrolom tih okrivljenika. Kao osobe koje će samo formalno obavljati funkciju direktora u ta trgovačka društva postavljali su hrvatske, mađarske, srpske, bugarske i bosanskohercegovačke državljane. Nakon što su na račune tih društava zaprimljene uplate trgovačkih društava iz inozemstva od najmanje 3,2 milijuna eura i 680 tisuća funti, koje potječu od prijevara što su ih počinile zasad nepoznate osobe lažno se predstavljajući oštećenim trgovačkim društvima kao osobe ovlaštene zahtijevati isplate, 54-godišnjak je s 42-godišnjakom i drugim osobama te na njihovo traženje, osobno i posredovanjem četiriju osumnjičenih Hrvata, osigurao transfere većeg dijela tog novca.
Navedeni su transferi ostvareni na račune trgovačkog društava iz Pule te trgovačkih društava iz Kine, Slovačke i Slovenije. Novcem su dalje raspolagali 45-godišnjak i druge osobe, transferirajući ga na druge bankovne račune ili na drugi način, a ostatak od najmanje 581.375 kuna i 25.153 eura zadržali su za sebe i njime raspolagali u zajedničku korist. Također se sumnja da su 42-godišnjak i 51-godišnjak na jednak način u četiri navrata primili najmanje 580 tisuća američkih dolara stečenih prijevarama na račun trgovačkih društava te novac poslije transferirali i podizali u gotovini kako bi mu zametnuli trag i onemogućili zapljenu, pri čemu su za sebe zadržali najmanje 580 tisuća kuna. USKOK je Županijskom sudu u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv pet okrivljenika.
Sandra Lacić
Prijavljeno je šestero Hrvata, Mađar i državljanin Srbije
IDENTIČAN OBRAZAC KRIMINALACA
Iako nema službene potvrde, hrvatski su policajci i USKOK aktivirani nakon pravodobnih informacija od američkih i britanskih policijskih službi. Hrvatski dio priče samo je dio mreže identičnih prijevara diljem svijeta. Pranja novca bilo je i u drugim državama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri