Svijet
AKCIJA EUROPOLA

Više od 200 uhićenja zbog pranja novca
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Policije tridesetak zemalja uhitile su 228 osoba te identificirale tisuće "financijskih mula" u okviru goleme operacije protiv pranja novca, objavio je u srijedu Europol, kriminalistička obavještajna agencija Europske unije.

U operaciji od rujna do studenoga provedeno je više od 1000 kriminalističkih istraga, a "mnoge od njih još traju", navodi Europol u priopćenju.

"Više od 650 banaka, 17 bankovnih udruga i druge financijske ustanove pomogle su prijaviti 7520 lažnih transakcija koje su provele ‘financijske mule‘. Time je spriječen ukupan gubitak od 12,9 milijuna eura", kaže Europol.

U operaciji, koju su osim Europola (europski policijski ured) podržali i Eurojust (europski savez za suradnju u pravosuđu) te Europska bankarska federacija (FBE), identificirane su 3833 "financijske mule" i 386 osoba zaduženih za novačenje, a od kojih je 228 uhićeno.

"Financijske mule" često i ne znajući sudjeluju u pranja novca tako što primaju i prebacuju nezakonito zarađen novac, objasnio je Europol.

Osobe koje novače te "mule" osobito su aktivne na društvenim mrežama, na kojima nagovaraju svoje žrtve "da otvore bankovne račune, uz izgovor da će preko njih slati ili primati novac", navodi Europol.

Operacija je provedena u 31 zemlji, uključujući Njemačku, Belgiju, Španjolsku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Sjedinjene Države i Australiju. H
Možda ste propustili...

CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING

BiH je nemoguća za upravljanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOŠE VIJESTI ZA PREDSJEDNIKA SAD-A PRIJE PREDIZBORNE DEBATE

Trump u dvije godine platio samo 750 dolara poreza na dobit, a zaradio je milijune

2

CHRISTIAN SCHWARZ-SCHILLING

BiH je nemoguća za upravljanje

3

SRBIJANSKI MINISTAR OBRANE

Vulin opet sanja “veliku Srbiju”