Ekonomija
ZATVARAJU 500 FILIJALA DO 2023. GODINE

UniCredit ukida 8000 radnih mjesta
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Talijanska banka UniCredit planira u iduće tri godine ukinuti 8000 radnih mjesta u sklopu najnovijeg strateškog plana, predstavljenog ulagačima u Londonu. Banka planira do 2023. u sklopu strateškog plana zatvoriti 500 filijala kako bi smanjila troškove za milijardu eura u području zapadne Europe. Izvršni direktor Jean-Pierre Mustier nije želio navesti gdje će gasiti radna mjesta, prenio je Financial Times.
Plan uključuje i povećanje UniCreditove temeljne netodobiti do 2023. na pet milijardi eura, u odnosu prema projiciranoj netodobiti u ovoj godini od 4,7 milijardi eura. Prihodi bi u 2023. trebali iznositi 19,3 milijardi eura. Sredinom iduće godine namjeravaju također uspostaviti banku za digitalno poslovanje s građanima u matičnoj Italiji, te u Njemačkoj i Austriji u 2021. Na području srednje i istočne Europe digitalna bi banka trebala biti osnovana do 2023. Vlasnica Zabe najavila je i brže smanjenje loših zajmova, ispod devet milijardi eura do kraja godine. Pripremaju i otkup dionica u iznosu od dvije milijarde eura, prvi u deset godina, za koji tek treba dobiti odobrenje regulatora, piše FT. Ako bude odobren, banka će ove godine povećati distribuciju kapitala na 40 % temeljne netodobiti, u odnosu prema planiranih 20 %. U 2023. trebao bi dosegnuti 50 % temeljne netodobiti, tako što bi se isplata dividende kombinirala s otkupom dionica. Ukupno će banka otkupom dionica i isplatom dividendi dioničarima vratiti osam milijardi eura. H
Velika ulaganja u IT tehnologije
Poslovanje europskih banaka, uključujući UniCredit, pritišću negativne kamatne stope zbog kojih zajmodavne aktivnosti nisu profitabilne. Dodatne probleme UniCreditu stvaraju stagnacija talijanskog gospodarstva i nestabilna politička situacija, umanjujući rezultate višegodišnjeg uspješnog restrukturiranja, podsjeća Reuters. Europske banke muči i rascjepkano tržište, zastarjeli poslovni modeli, prijeko potrebna velika ulaganja u IT tehnologije i sve žešća konkurencija nebankarskih tržišnih sudionika, dodaje agencija.
Možda ste propustili...

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora