Mozaik
KANDŽIJA OBJAVIO NOVI ALBUM “PLAFON”

Htio sam napraviti nešto iza čega ću stajati 100 %
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
Album je dostupan na svim streaming platformama, a uskoro stiže i fizičko izdanje

Samo 24 sata nakon što je objavljen u digitalnom obliku, album "Plafon" osječkog hiphopera Kandžije postao je proteklog vikenda najstreamaniji album u Hrvatskoj. Četiri godine nakon posljednjeg albuma objavljenog s bendom, Kandžija nam donosi novi album ‘‘Plafon‘‘ objavljen za vlastiti label Zlatne Žbice.

- S obzirom na to da su se Gole Žene dodatno ogolile smanjivanjem broja članova, bend je odlučio ogoliti i samo ime, pa su tako žene izostale iz naslova, ali ne brinite, one su tu i bit će uvijek uz vas - poručuje Kandžija, na čijem se albumu ‘‘Plafon‘‘ našlo 13 pjesama, uključujući već objavljene hit-singove ‘‘Magična butra‘‘, ‘‘Seljak‘‘ i ‘‘Državna sisa‘‘.

Od početnog ulaska benda u studio pa do finalnog dosezanja plafona, produkcijom je album dobivao i digitalni zvuk te se tako ‘‘Plafon‘‘ približio modernim trendovima. Kandžija ovaj put iz svojih ruku nije ispuštao ni jednu fazu stvaranja albuma: od tekstova, glazbe, izvršne produkcije, aranžmana pa sve do režije videospotova. Uz Kandžiju, čvrstu osnovu ‘‘Plafona‘‘ i dalje čine Gole žene: Matej Huljev (jedan od najboljih i najraznovrsnijih gitarista u Hrvatskoj), koji je uz Kandžiju radio na većini pjesama, Tomislav Došen znan kao Toxara, koji je zakucao par vrhunskih beatova na albumu, Filip Mesarić, koji je najtočniji ikad na bubnju, i Goran Pavlović na masnim bas-dionicama. Uz njih, tu je i Luka Tralić Shot, zadužen za produkciju albuma, a koji je i sam odsvirao par dionica te je zaslužan za to što se prepoznatljiva live energija Kandžije i benda čuje i na snimci tijekom cijelog trajanja albuma. Osim stalne postave, instrumentalni gosti su Davor Zanoški (Elemental) na klavijaturama, mlada Barbara na violini te odlični mladi producent Denz.

- Album je rađen jako dugo, htjeli smo dobiti live energiju na snimci, ali i ubaciti taj neki digitalni zvuk. To nam je bio izazov: da spojimo to sve skupa i da album zvuči suvremeno, a opet da zvučimo kao mi. Išao sam do posljednjeg detalja i jako sam gledao da bude sve konkretno i da nigdje nema nekakvih viškova, prvo na tekstu, ali isto tako na glazbi, aranžmanima i na produkciji, koju smo radili Shot i ja. Sjedili smo zajedno mjesecima i mislim da smo napravili super album. Iskreno, ja sam ga radio kao da mi je posljednji. Htio sam napraviti nešto iza čega ću stajati 100 %, uživao sam dok sam ga radio i dalje ostavljam na ljudima. Reakcije su zasad pozitivne, ali mi se čini da nas se nekad - moguće zbog naše opuštenosti u ponašanju - shvaća zdravo za gotovo. Mi radimo jako puno za ovo. Talent je super za početak i daje motiv za naprijed, ali nije dovoljan za ozbiljne stvari. To su kafanske priče za naivne, oni koji rade to i sami znaju. Za više treba jako mnogo rada i hrabrosti. U današnje vrijeme kad albumi više nemaju baš nekakvog smisla, nitko ne zna što ih sutra čeka, pa sam gledao da idem all in i ništa ne čuvam u rukavu i da idem do kraja. Bend se dosta promijenio, smanjili smo broj članova, vrijeme mijenja stvari i mijenjaju se ljudi. Ostali su oni koji su stalno u tome i mislim da se to čuje u zvuku. Skužili smo da je vrijeme najvažnija stvar i da nema vremena za okolišanja, idemo napraviti najbolje što možemo i to je to. Ja sam osobno zadovoljan i jako sam sretan kako smo to napravili. Mislim da je u pitanju naše najzrelije djelo, vjerujem u sve svoje tekstove, pazili smo na svaki zvuk. Uz produkciju je i dosta muzikalno, a čuje se da smo to mi. Ja bih to nazvao upgrade, nekakav napredak - rekao nam je Kandžija o albumu i uz to nam otkrio kako će uskoro objaviti spot za pjesmu "Bambus i kavijar", koji je već snimljen.

Omot i fotografije Kandžijina albuma "Plafon" te sav vizualni dio vrhunski je odradio Demijan Bačić. Album je dostupan na svim streaming platformama, a uskoro stiže i fizičko izdanje.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike