Kultura
TREĆI PUT USPJEŠAN NA ISTOM NATJEČAJU

Slatinčaninu Oliveru Jukiću treća nagrada u Čazmi za kratku priču "Nivelator"
Objavljeno 5. prosinca, 2019.

Na ovogodišnji Natječaj za kratku priču – satiru Slavko Kolar, koji već godinama tradicionalno provodi Gradska knjižnica Slavka Kolara iz Čazme, prispjelo je 40-ak radova iz Hrvatske te nekoliko iz inozemstva (Slovenije, BiH, Srbije). Na popisu deset najboljih prozaista koji su sudjelovali na natječaju našao se i Oliver Jukić, Slatinčanin koji treći put sudjeluje i isto toliko puta ulazi u završnicu.


Deset finalista odabralo je povjerenstvo u sastavu Hrvoje Kovačević, Miroslav Mićanović, Branislav Obučar, Slađan Lipovec i Vinka Jelić-Balta, a na popisu su bili Natalija Bajer (Prava stvar), Oliver Jukić (Nivelator), Anica Marcelić (Kakva je bolest taj pubertet), Nada Mihoković Kumrić (Razotkrivanje), Marija Nezirović (Crvendać), Vedran Premuž (U ribolovu), Tomislav Sabljić (NE možeš ti to), Renata Srečić (Slučaj Jasenovog Luga), Nenad Stojković (Traži se; mrtav i/li živ) i Diana Rosandić Živković (Marta, srećan ti 8. marač!).


Posljednjeg dana čazmanskih Dana Slavka Kolara proglašeni su pobjednici Natječaja. Prvo je mjesto osvojio Tomislav Sabljić iz Slavonskog Broda, a drugo prošlogodišnja pobjednica Renata Srečić iz Zagreba.


Oliver Jukić u posljednje četiri godine na čazmanskom natječaju sudjelovao je tri puta: 2016. osvojio je prvu nagradu, lani je također bio finalist. Zadovoljan je nastupima na čazmanskoj manifestaciji, osobito zbog kontinuiteta:


- Osim zadovoljstva koje čovjek osjeća izlaskom nove knjige, naravno da godi kada za književni rad dobije i nagradu, koja ima težinu, uzme li se u obzir sastav stručnoga žirija.
Osim što je rođen u Osijeku (1974.), Oliver Jukić od prve godine do danas živi u Slatini, a iz grada "na rubu ravnice" izbivao je u vrijeme studija u Zagrebu te privremenog rada u Pragu i Ljubljani. Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu diplomirao je (1996.), magistrirao (1998.) i doktorirao (2012.), a pet godina poslije završio i Sustavni studij duhovnosti u Zagrebu, sastavnici Papinskog instituta Teresianum iz Rima. Profesor je i dekan u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Autor je više od 30 znanstvenih i stručnih radova, visokoškolskih udžbenika (Uvod u telekomunikacijske mreže, Uvod u građu računala), tri romana (Sudačka nadoknada, Revanche, Bablje ljeto) i niza kratkih priča te knjige o slatinskom župniku Juliju Bürgeru. Uskoro iz tiska izlazi i zbirka kratkih priča Sto lica oporbenog psa.


Petar Žarković

U posljednje četiri godine na ovom je natječaju sudjelovao tri puta: 2016. prvonagrađen, a lani finalist
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike