Kultura
KRLEŽINI DAN U OSIJEKU OD 5. DO 7. PROSINCA

Umjetnici i intelektualci više od tri desetljeća razgovaraju o Krleži
Objavljeno 5. prosinca, 2019.
U 113. kazališnoj sezoni, HNK u Osijeku domaćin je jubilarnih, 30. Krležinih dana, kazališno-teatrološke manifestacije začete 1987. Svečano je otvorenje u četvrtak, 5. prosinca, u prizemlju HNK, u 18 sati izložbom posvećenom upravo kontinuitetu manifestcije. Autorica izložbe Tri desetljeća Krležinih dana u Osijeku je Martina Petranović, o kojoj će govoriti intendantica Dražena Vrselja. Slijedi, u 20 sati predstava Gala teatra Bez trećega M. Begovića, autorski rad Matije Prskalo i Mladena Vulića. U Svečanom foajeu HNK, u 21.30 posjetitelji mogu uživati u Kabaretu Krleža - Krležina Saloma. rekvijem za mladog umjetnika, autorskom projektu Selme Mehić i Maje Đurinović.


U Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta, u petak, u 9 ujutro svečano je otvorenje skupa, uz predstavljanje zbornika radova


Krležini dani u Osijeku 2018. - Redatelji i glumci hrvatskoga kazališta, drugi dio, o kojem će govoriti Ana Lederer.


Slijede referati: Davor Špišić Moj život u drami - dramaturgija pisca zanatlije; Boris Senker Redatelji i režija u osječkim priopćenjima Branka Hećimovića; Dubravka Crnojević-Carić Stanislav Marijanović i trajni povratci zavičajnicima; Ljubomir Stanojević Ivkovićevo kazališno razdoblje; Branka Brlenić Vujić Krleža - Osijek - Srednjoeuropski prostor; Sibila Petlevski Teatrološki doprinos Nikole Batušića Krležinim danima; Adrana Car-Mihec Teatrološki prinosi Darka Gašparovića Krležinim danima; Ana Gospić Županović Dramsko pismo Slobodana Šnajdera unutar Gašparovićeva teatrološkog opusa; Ivan Bošković Fabrijevi interventi na Krležinim danima u Osijeku; Velimir Visković Branimir Donat – veliki zaigrani dječak naše kritike i teatrologije; Suzana Marjanić Etnoteatrologija i feministička kritika na Krležinim danima u Osijeku: primjer Ivan Lozica i Lada Čale Feldman iz Instituta za etnologiju i folkloristiku; Helena Peričić Supek/Brešan/Šnajder – tri uvoda u Krležine dane. U


Perivoj kralja Držislava, u 13.30 sati bit će položeni vijenci na Krležin spomenik, a u 18 sati u HNK-u promocije: Lucija Ljubić Od prijestupnice do umjetnice (Boris Senker, Ivan Trojan i autorica); Maja Đurinović Taj tvrdoglavi plesni vitalizam (Željka Turčinović, Ana Gospić Županović i autorica, a ulomke čita Selma Mehić) te Zlatko Sviben Od Bele do Isabelle (Bojan Marotti i autor). U večernjim satima gostovanje je HNK u Šibeniku, a predstavljaju se Krležinom Ledom u režiji Borisa Svrtana, a u 22 sata u svečanom foajeu je Kabaret Krleža.

U jutarnjim satima u subotu nastavlja se znanstveni skup, a izlažu: Martina Petranović Krležini dani u Osijeku – zatočnik hrvatske teatrologije; Ivana Žužul Što hrvatska književna historiografija duguje Krležinim danima?; Antun Pavešković Starija književnost na Krležinim danima; Hrvojka Mihanović-Salopek Miroslav S. Mađer kao pisac dramskih jednočinki i autor dramskih adaptacija; Ozana Iveković Pučka drama i pučko kazalište na Krležinim danima; Marijan Varjačić Kajkavsko kazalište i Krležini dani; Ivan Trojan HNK u Osijeku i Krležini dani; Lucija Ljubić Krležini dani u Osijeku i hrvatska drama od 1990. do danas; Višnja Kačić Rogošić Nova mlada kazališna scena 1990-ih; Ana Lederer Tema: Balet; Maja Đurinović Plesne teme Krležinih dana u Osijeku; Igor Tretinjak Lutke i lutkarstvo na Krležinim danima te Mira Muhoberac Smjernice za daljnji razvoj Krležinih dana u Osijeku. N.Vek.
32

godine prošlo je od početka manifertacije rođene u Osijeku
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike