Sport
BORNA BARIŠIĆ

Volio bih u skupini i moje Škote. Uh, kakva bi to atmosfera bila!
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Veselim se što će Hrvatska dvije utakmice Eura igrati na mom “domaćem terenu”, kaže Borna

Borna Barišić definitivno proživljava najljepše dane u svojoj nogometnoj karijeri. U Rangersima se ustalio do te mjere da veliki Steven Gerrard, koji je menadžer tog škotskog kluba, više ne može ni zamisliti sastaviti momčad bez njega.

Odlazak na višu razinu nogometa širom je Borni otvorio vrata hrvatske reprezentacije. Dok je bio u Osijeku, igrao je u dresu Vatrenih na utakmicama koje nisu imale natjecateljsko značenje, ali u nedavno završenom kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2020 prometnuo se u nezamjenjivog lijevog beka hrvatske reprezentacije.

Igrački napredak
Odigrao je svih osam kvalifikacijskih susreta, a samo protiv Mađarske u Budimpešti na terenu nije ostao cijeli susret, jer je u ranoj fazi, nakon pola sata igre, morao izići zbog ozljede. Zabio je i jedan pogodak, onaj za izjednačenje protiv Azerbajdžana na samom startu izlučnog ciklusa. Nema dvojbe da će Borna kalendarsku godinu koja je na izmaku pamtiti po ozbiljnom iskoraku u karijeri.

- Stvarno se ne mogu žaliti. Napokon sam se ustalio u momčadi na klupskom planu, a na reprezentativnom sam se izborio za mjesto startera, što je također velika stvar. U početku mi se nije bilo lako priviknuti na strašan ritam škotskog nogometa, gdje su utakmice svaka četiri dana, a nema onih koje možeš odraditi smanjenim intenzitetom. Međutim, takav jaki ritam itekako mi je pomogao na reprezentativnom planu. To je definitivno razina nogometa više u odnosu prema onoj na kojoj sam igrao prije dolaska u Rangerse - kaže Barišić.

Škotska liga izrazito je tjelesna. Tamo nema pardona u duelima i svaki se susret igra "na vlastitu odgovornost" jer postoji samo jedan moto - samo jako.

- Puno sam napredovao na planu duel-igre te na tjelesnom planu općenito, jer bez toga se u škotskoj ligi nema što tražiti. Mislim kako sam dodatno popravio i ofenzivnu igru, a sve to me je i dovelo u poziciju da u reprezntaciji postanem standardan. Nije lako izdržati taj ludi tempo u kojem igramo, pa se stvarno moram brinuti o svakom detalju, a ključ je u kvalitetnoj prehrani i regeneraciji.

Ove sezone Rangersi odlično guraju na svim frontovima. U prvenstvu su izjednačeni na vrhu s Celticom, s kojim će ovog vikenda igrati finale Liga kupa, a u Europskoj ligi samo ih jedan bod dijeli od osiguravanja prolaska u eliminacijsku fazu.

- Stvarno dobro guramo na svim poljima. Celtic je u prvenstvu ispred nas jer ima za samo jedan pogodak bolju gol-razliku, sudarit ćemo se s njima u nedjelju u finalu prvog Kupa, a u Europi nam treba jedan bod u posljednjem kolu protiv Young Boysa na našem Ibroxu.

Ispunjena želja
Što se reprezentacije tiče, ona je uspješno odradila kvalifikacijski ciklus za Euro 2020. Možda nije sve išlo glatko, kako se očekivalo, ali cilj je na kraju ostvaren. Istina, ostale su neke dvojbe vezane uz kvalitetu nastupa jer Hrvatska nikako nije mogla povezati dva kvalitetna nastupa u turnusu.

- Zakomplicirali smo sami sebi život onim remijem u Azerbajdžanu. S tom pobjedom Euro bismo osigrali već u listopadu, ali sada kada smo tamo, to više i nije važno. Otkud ti padovi u našoj igri? Teško je pronaći pravi razlog. Ne bih rekao kako je umor u pitanju, iako se on pojavi, ali kada iziđeš na teren nestaje. Konkretno u Bakuu smo možda malo podcijelnili protivnika nakon što smo ga u prvih 20 minuta potpuno nadigrali. Poveli smo, nesvjesno otpustili gas, a, kako to u nogometu bude, poslije nismo mogli uhvatiti željeni ritam. No taj kiks nismo smjeli dopustiti jer prevelika je razlika u kvaliteti između nas i Azerbajdžana. Međutim, poslije smo potvrdili svoju vrijednost i kao pobjednici skupine izborili Euro, a to će se jedino pamtiti. Već sada više nitko i ne priča o kvalifikacijama, nego samo o onom što nas čeka u Londonu i mom Glasgowu.

Ždrijeb skupina u Bukureštu Borni je ispunio želju koju je imao uoči njega. Rekao je kako bi bilo lijepo kada bi Hrvatska igrala u Glasgowu i kuglice su ga poslušale. Skupina, iako još nije potpuna, bit će itekako izazovna. Englezi, koje smo šokirali u polufinalu SP-a, radni i srčani Česi te jedna od reprezentacija koja će doći iz play-offa Lige nacija - Škotska, Srbija, Norveška, ili Izrael.

- Jako sam sretan što ćemo dvije utakmice skupine igrati na mom "domaćem terenu" u Glasgowu. Što se same skupine tiče, nema se što puno pričati, jer se radi o Europskom prvenstvu, na kojem nema lakih suparnika. O Engleskoj se sve zna, smatram kako su još kvalitetniji nego što su bili u Rusiji. O Česima će najviše reći njihova pobjeda nad Engleskom u kvalifikacijama, a tko će biti treći? Volio bih da to budu moji Škoti. Uh, kakva bi to atmosfera bila. Međutim, tko nam god dođe u skupinu od tih mogućih suparnika, neće biti lagan.

Hrvatska na Euro dolazi kao viceprvak svijeta, što podrazumijeva visoke ambicije. Mogu li nam Vatreni priuštiti još jednu ljetnu nogometnu groznicu.

- Sigurno se nećemo zadovoljavati malim stvarima nakon uspjeha u Rusiji. Na to nemamo pravo, ali također nema potrebe ni davati nekakve velike najave. Minimalni nam je cilj proći skupinu, a onda kada krene nokaut-faza, sve je moguće. Opet, do Europskog prvenstva ima još sedam mjeseci. Puno je to vremena, sve nas čekaju brojne klupske obveze pa jedino želim da sve reprezentativne kandidate zaobiđu ozljede kako bi izbornik Zlatko Dalić na Euro mogao povesti najbolje čime Hrvatska raspolaže. Ako bude tako, onda se možemo potući baš sa svima - zaključio je Borna Barišić.

Dalibor Keler
domaćin
HRVATSKA ĆE IGRATI NA BORNINU TERENU
8

nastupa imao je Borna u ovom kvalifikacijskom ciklusu
1

pogodak postigao je Barišić u kvalifikacijama za Euro 2020
ZA WEMBLEY 14, A ZA GLASGOW PO 10 TISUĆA ULAZNICA
Hrvatska će, kao i uvijek, na Europskom prvenstvu imati veliku podršku svoje navijačke vojske. Nema dvojbe kako će nakon velikog uspjeha na SP-u u Rusiji i osvajanja drugog mjesta jagma za ulaznicama biti još veća. To više što je Vatrene dopalo da igraju na Otoku (London-Glasgow), što je tradicionalno veliki izazov našim fanovima. UEFA je na raspolaganje HNS-u stavila 14.000 ulaznica za susret s Engleskom na Wembleyu te po 10.000 za susrete koje će naša reprezentacija odigrati u Hampden Parku u Glasgowu protiv Čeha i trećeg suparnika u skupini, čije ime se još čeka. Uopće nema dvojbe kako će sve te ulaznice planuti te da ćemo opet imati pravi “kockasti” party na ta dva nogometa hrama. Do ulaznica će se moći doći na uobičajen način za europske smotre, preko lutrije na portalu euro2020.com/tickets. Hrvatska će svoje utakmice igrati 14. lipnja (Engleska na Wembleyu), 19. lipnja (Češka u Hampden Parku) te 23. lipnja (treći suparnik u skupini u Hampden Parku). Ako nas u skupinu ne dopadne Škotska, možemo očekivati da će domaći fanovi biti naklonjeni Hrvatskoj, jer su u prošlosti već pokazali naklonjenost našoj reprezentaciji.
Možda ste propustili...

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

Najčitanije iz rubrike