Novosti
POTREBNE SU HITNE MJERE

Ovo je najtoplije desetljeće otkad postoje mjerenja
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
2019. je druga ili treća najtoplija godina u povijesti, a ako ovako nastavimo, bit će gore

Desetljeće u kojemu živimo gotovo sigurno je najtoplije, izvijestila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO) na samitu UN-a o klimatskim promjenama u Madridu. Ova je godina druga ili treća najtoplija godina u povijesti, a razdoblje od 2015. do 2019. najtoplije je petogodišnje razdoblje otkad postoje mjerenja.

Iznimno brzo globalno zatopljenje nedvojbeno je potaknuto emisijom stakleničkih plinova. "Nismo ni blizu postizanju ciljeva iz Pariškog sporazuma", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas. "Ako sada ne poduzmemo hitne mjere kada je posrijedi klima, do kraja stoljeća svjedočit ćemo porastu temperature za više od tri stupnja", upozorio je. Predstavnici gotovo 200 zemalja svijeta okupili su se u španjolskoj prijestolnici kako bi se dogovorili na koji će način ostvariti ciljeve postavljene Pariškim sporazumom, odnosno ograničiti globalno zatopljenje znatno ispod dva Celzijeva stupnja u odnosu prema razdoblju prije industrijske revolucije.

Globalna prosječna temperatura do listopada ove godine iznosila je 1,1 stupanj više od razine prije početka industrijske revolucije, krajem 18. stoljeća. WMO je ponovno iznio nedavno objavljen podatak prema kojemu je koncentracija ugljikova dioksida prošle godine dosegnula rekordnu razinu u atmosferi te u ovoj godini nastavlja rasti. Veliku cijenu zbog globalnog zatopljenja plaćaju i oceani jer apsorbiraju toplinu i ugljikov dioksid.

- Toplina oceana dosegnula je rekordnu razinu, a morska voda je 26 posto kiselija nego na početku industrijskog razdoblja", navodi WMO. Sve više temperature utječu i na ljude, a toplinski valovi posebno su opasni za starije osobe - navodi WMO.

Hina
Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?