Crna kronika
PRIJEVARA NA MREŽI

Nasamarili ju: Skidanje uroka platila 8000 kn
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Žena iz virovitičkog kraja sa “skidačem” uroka stupila je u kontakt preko društvene mreže
VIROVITICA

Prijevare na društvenim mrežama postale su svakodnevica, a prevaranti su našli plodno tlo i u praznovjerju. Jedna takva prijevara prijavljena je u ponedjeljak u Policijskoj postaji Virovitica.

- Zaprimljena je dojava 50-godišnjakinje da je prevarena od strane nepoznate osobe. Ona je preko društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja se predstavljala kao ona koja pomaže drugima u izlječenju raznih bolesti i skidanju uroka te joj je rekla da je na nju bačen urok koji ona može ukloniti ili će u suprotnom netko od njezinih bližnjih preminuti. Oštećena je pristala na zahtjev nepoznate osobe da joj prvo uplati novčani iznos od 8000 kuna, što je i učinila. Nakon uplate 50-godišnjakinja više nije mogla stupiti u kontakt s navedenom osobom. Zaprimljena je kaznena prijava - doznajemo od Đurđice Veličan iz Policijske uprave virovitičko-podravske.

Ovo je samo jedna prijevara koja je izvedena na ovakav način, a koja se u posljednjih nekoliko mjeseci dogodila u Hrvatskoj. Krajem listopada policiji je 30-godišnjakinja iz Pule prijavila da je nepoznatoj ženi iz Zagreba za skidanje uroka poštom uplatila više desetaka tisuća kuna. Novac je žrtva uplaćivala nepoznatoj osobi u razdoblju od 5. rujna do 4. listopada. Tek nakon tog vremena shvatila je da je prevarena.

Na rovinjskom području prevarena je 63-godišnjakinja koja je kontaktirala nepoznatog muškarca, navodno iz Srbije. Ponudio joj je skidanje uroka i liječenje na daljinu, pa mu je žena u dva navrata uplatila više stotina kuna. Nakon posljednje uplate nepoznata joj je osoba blokirala pristup profilu na društvenoj mreži. Prije nekoliko godina bez više od 30.000 kuna ostala je 77-godišnjakinja iz Zadra. Njoj su prišle dvije nepoznate žene i ponudile skidanje uroka. Zadranka je povjerovala u njihovu priču i odvela ih u svoj stan. Za skidanje uroka platila im je veću novčanu svotu, a potom, dok ju je jedna kradljivica zapričavala, druga je iskoristila nepažnju žrtve i ukrala joj iz stana i strani novac.

Vrlo rijetko u javnosti se čuje i da je netko od prevaranata identificiran i uhićen. No jedna od njih je predana pritvorskom nadzorniku početkom prošle godine. Policija je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičila 46-godišnjakinju da je krajem veljače 2018. uvjerila Zagrepčanina da su na njega bačeni uroci, pa mu je ponudila da mu skine uroke s pomoću ljekovite vode. Nesretnik je nasjeo na ovu priču i do 5. ožujka joj u tri navrata dao 5400 eura.

Sandra Lacić
pouka
NEMOJTE

NASJEDATI

NA TRIKOVE
DALA 300.000 KUNA ZA SKIDANJE UROKA
Prije nekoliko godina tada 25-godišnji mladić je od 45-godišnjakinje izvukao 300.000 kuna - što novca, što vrijednih predmeta. U listopadu 2011. žena je odgovorila na SMS-pitanje “Zanima li vas nešto o budućnosti?”. Ubrzo nakon toga dobila je dogovor da ima duple uroke, a kad je skupila u kontakt s 25-godišnjakom, počeo ju je plašiti bolešću u obitelji, kćerinim problemima u školi. Lakovjerna je žena 25-godišnjaku predavala novac koji je on nosio izvjesnom Tomislavu, kako bi za nju i njezinu obitelj molio u hramu u Ljubljani. Platila je tako i nabavu kristalne kugle za konačno razbijanje uroka, no nikad, kako je priznala na sudu, nije pitala o kojemu se točno hramu radi i tko to točno moli za njezinu obitelj.
Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike