Osijek
POČINJE OBNOVA ŽUPANIJSKE PALAČE

Građevinski radovi za šest mjeseci
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Zamjenik župana Goran Ivanović i predstavnik zagrebačke tvrtke Code Architect d.o.o. Jadranko Hrvačević potpisali su jučer ugovor o izradi projektne dokumentacije za obnovu negdašnje palače Virovitičke županije, a danas palače Osječko-baranjske županije u Županijskoj ulici 4, vrijedan 230 tisuća kuna.

Osim obnove pročelja, koja će uključiti i energetsku obnovu, projektom će se obuhvatiti i obnova njezine kompletne unutrašnjosti, uključujući sve instalacije, te omogućen pristup osobama s invaliditetom.

Vrijednost radova bit će poznata tek nakon izrade projektne dokumentacije, za što je ugovoren rok od šest mjeseci, kada bi trebali započeti i građevinski radovi, no važno je napomenuti da će sva sredstva, uključujući i ona za izradu projektne dokumentacije, biti osigurana iz fondova Europske unije.

- Sredstva za izradu projektne dokumentacije već smo prijavili na Javni poziv za očuvanje kulturne baštine Ministarstva kulture, tako da očekujemo da obnova Županijske palače bude uvrštena u sve planove za obnovu kulturne baštine na nacionalnoj razini u programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine - rekla je pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak, dodavši da dvorišne zgrade neće biti obuhvaćene obnovom.

Palača Virovitičke županije građena je od 1834. do 1836. godine prema nacrtima arhitekta Nikole Hilda. Svojom monumentalnošću, bogatom obradom arhitektonskih detalja i interijera ističe se među najvrjednijim profanim kasno klasicističkim zgradama u široj regiji Slavonije te je sačuvala izvorni arhitektonski izgled i izvornu namjenu upravne zgrade.

- Ovo je nastavak jedne lijepe priče nakon što je palača vraćena u vlasništvo Osječko-baranjske županije prije nešto manje od godinu dana. Sada ju treba dotjerati i srediti, a ugovor koji smo danas potpisali znak je da je obnova već počela. Nakon šest mjeseci, koliki je rok za izradu projektne dokumentacije, krenut će i obnova zgrade, koja će bitno promijeniti vizuru središta Osijeka. Ako uzmemo u obzir da će u neposrednoj blizini uskoro krenuti i obnova Hrvatskog narodnog kazališta, mislim da ćemo uskoro imati još jedan lijepi mamac za turiste - rekao je Ivanović. I. Alilović
Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike