Osijek
OPASAN PAS U SARVAŠU

Mješanac ubio psića i izgrizao djevojku
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Djevojci pas izgrizao ruku i nogu * Sarvašani strahuju od novoga napada, jer je opasni mješanac još kod vlasnika

Mučan događaj zbio se ove nedjelje u Sarvašu kad je mješanac labradora i retrivera napao psa Rikija (na fotografiji) kojeg je na povocu vodio njegov vlasnik Zoran Debeljak. U samo nekoliko trenutaka psića je zaklao, na zaprepaštenje vlasnika kojem je dobro poznato da ovome to nije prvi napad. Bilo ih je još, tvrdi, bar dva, a osim pasa ovaj je mješanac, u vlasništvu Igora Ahmetija, napao i 23-godišnju Natašu Brocić početkom rujna ozlijedivši joj ruku i nogu.

- Supruga i ja vezali smo se za Rikija koji je kod nas već sedam godina. Stavio sam mu povodac i krenuo s njim u šetnju, a kad sam prolazio pokraj Ahmetijeve kuće, njegov je ps izletio i zaklao mi psa – u suzama priča Debeljak. Dodaje kako je potom cijelo susjedstvo izišlo na ulicu, no bilo je kasno da bi Riki bio spašen. Pozvana je policija i, prema Debeljakovim riječima, rečeno mu je da će vlasnik dobiti kaznu, a da ga on dodatno može privatno tužiti. To je razljutilo Debeljaka, to više što je isti pas napao mještanku još prije više od dva mjeseca, a još je na slobodi. Debeljak, naime, smatra da je opasan pas trebao biti na promatranju nakon napada u rujnu, a ovako će se vlasnik, kaže, izvući sa samo 350 kuna kazne.

Događaja s početka rujna dobro se sjeća i Nataša Brocić koja je toga dana šetala svoga mješanca maltezera i šicua. Vidjevši da je Ahmetijev pas preskočo ogradu i znajući da je Debeljakov pas već ranije napadnut, potrčala je do kuće i uspjela svoga psa prebaciti preko ograde, no prije nego što je to učinila, razjareni joj je pas skočio na leđa.

- U trenu sam svoga psa prebacila preko ograde, a on mi je počeo trgati ruku. Dozivala sam tatu i u tom me je trenutku pas uhvatio za nogu. Bila sam cijela krvava i odvezena sam u bolnicu. Prijavila sam slučaj policiji, a na izvještaj sam čekala mjesec dana. Da se reagiralo na vrijeme, Debeljakov bi psić još bio živ - ispričala nam je Brocić. Dodaje kako bi, iz svega što je pročitala o psima, mješanac labradora i retrivera trebao biti dobar i umiljat pas, pa vjeruje kako je problem u neodgovornom vlasniku.

Negira to sam vlasnik Igor Ahmeti, Kaže nam, upoznat je s nedjeljnim napadom mna psića Rikija i potzvrđuje kako je nakon napada na studenticu bila veterinarska inspekcija. Tvrdi, "riječ o inače miroljubivom psu koji ne voli Debeljakovog i psa Nataše Brocić". Dodaje da psa drži u boksu i uvijek ga u šetnju vodi na povocu. Na upit kako je onda moguće da je napao djevojku i psa, Ahmeti odgovara:

- Imamo dva dvorišta i očito je preskočio ogradu. On, jednostavno, ne voli te pse i ne mogu protiv toga. Već sam tražio da ga negdje udomim, no čekam rezultate veterinarske inspekcije. Ako je toliki agresivac, ja ne mogu paziti na njega. Vjerujem da ću ići na sud ako se utvrdi da je baš moj pas ugrizao Natašu Brocić. Mi u to vrijeme, naime, nismo bili kod kuće – kaže Ahmeti.

Sa slučajem su upoznati i u Udruzi "Pobjede". Djelatnik Hrvoje Harač kaže kako se, prema njegovu mišljenju, sve svodi na pitanje neodgovornog vlasništva, kada pas postane nedužna žrtva.

Dodajmo tome da se na telefon veterinarske inspekcije u ponedjeljak tijekom radnog vremena nitko nije javljao. Neslužbeno doznajemo da su, od ukupno tri veterinarska inspektora na ovom području, dvije djelatnice na bolovanju. Dugogodišnji je veterinarski inspektor otišao u mirovinu, a nedavno ga je, neslužbeno doznajemo, naslijedio novi veterinarski inspektor koji je, kažu, neprestano na terenu. Uputili smo stoga e-mail Državnom inspektoratu, na koji čekamo odgovor.

Marija Mihelić
OBAVIJEŠTENA INSPEKCIJA I PODNESENA PRIJAVA
PU osječko-baranjska upoznata je da je u rujnu u Sarvašu pas napao ženu i njezina psa na povocu te da je ove nedjelje isti pas preskočio ogradu, napao i usmrtio manjeg psa kojeg je šetao vlasnik.

- Nakon prvog slučaja pisanim smo putem izvijestili veterinarsku inspekciju Osijek, a protiv vlasnika psa podnijeli prekršajnu prijavu iz čl. 30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira - odgovaraju u policiji. Kažu i kako je protiv 44-godišnjeg vlasnika oštrog psa podnesena prekršajna prijava i također je obaviještena veterinarska inspekcija.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike