Osijek
270 GODINA POSTOJANJA USTANOVE NA USLUZI GRAĐANIMA U DIVALTOVOJ 2

Od ubožnice do moderne ustanove
Objavljeno 4. prosinca, 2019.

Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek - “JA kao i TI” prigodnim programom u Arheološkom muzeju Osijek obilježio je 270 godina postojanja ustanove na adresi Divaltova 2, koja je u tome vremenu prošla put od ubožnice do suvremenog centra za brigu o osobama s mentalnim poteškoćama.

“Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek – ”JA kao i TI” ustanova je socijalne skrbi koja skrbi o odraslim osobama s mentalnim poteškoćama i jedina je takve vrste u našem gradu i županiji, čiji je osnivač Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Povijest ustanove seže od daleke 1749. godine. Današnji Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek- “JA kao i TI‘‘, čije je sjedište na adresi Martina Divalta 2 Osijek, bio je prva građanska bolnica “varoški špital” i dom koji se tada nazivao “ubožnicom”. Tijekom povijesti mijenjao je nazive i prostorno se povećavao, ali mu je uvijek primarna djelatnost bila skrb o bolesnima i nemoćnima. Danas Centar, s više vrsta usluga (dugotrajnog smještaja, organiziranog stanovanja, psihosocijalne podrške u obitelji te pomoći u kući), sa 100 zaposlenika skrbi o gotovo 200 korisnika. Ponosni smo na tako dugu tradiciju i svjesni smo obveze da nastavimo u tom duhu prilagođavajući rad novim i kvalitetnijim oblicima i načinima djelovanja”, istaknula je ovom prigodom ravnateljica Centra, Mira Leko-Čurčić.

Obilježavanju velike obljetnici nazočili su brojni uvaženi gosti, predstavnici Grada, Županije, Vlade i Sabora RH te čelnici zdravstvenih ustanova. Među njima i Goran Ivanović u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića.

“Čestitam Centru veliku obljetnicu i želim im sve najbolje u godinama koje dolaze. No koristim i priliku istaknuti kako oni rade važan društveno koristan posao koji će uvijek imati potporu javnosti, Županije i Vlade Republike Hrvatske”, istaknuo je Ivanović.

U sklopu svečanog programa dr. sc. Zlata Živaković Kerže održala je predavanje o povijesnom razvoju Centra, a o njezinoj današnjoj ulozi u društvu govorio je socijalni radnik Centra i voditelj Odjela psihosocijalne podrške i pomoći u kući, Filip Lažeta. U zabavnom dijelu programa nastupila je klapa “Zrinski”, ali i zapažena korisnica Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek - “JA kao i TI” Violeta Milić s izvedbom “Moj Osijek” na trubi.
I. Solar
Povijest ustanove seže od daleke 1749. godine, kada je bila prva građanska bolnica poznata kao “varoški špital”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike