Regija
OSNUTAK JAVNE VATROGASNE POSTROJBE

JVP Županja uvršten u proračun RH za 2020.
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Zapošljavat će trinaest osoba, na intervencije će obvezno izlaziti u roku od samo jedne minute, a DVD Županja neće se ugasiti
ŽUPANJA

U sljedećoj će godini Grad Županja konačno imati Javnu vatrogasnu postrojbu (JVP). To nam je jučer potvrdio i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, koji je tijekom boravka Županji pohvalio odličnu opremljenost DVD-a, na čemu se posljednjih godina puno radilo.

- Iznimno sam zadovoljan svime što sam vidio u DVD-u Županja i velika zahvala gradonačelniku i ljudima koji su sve to proveli. Situacija iz 2014., kada sam u vrijeme poplava bio na ovome području, i danas uopće se ne može usporediti, ni u voznom parku, garažama, opremi, ni u bilo čemu drugome. Ovo je ogledni primjer odlične suradnje DVD-a i jedinice lokalne samouprave, a sve zbog veće sigurnosti građana Županje - ustvdio je Tucaković.

DVD ostaje
Kazao je da je postupak osnivanja JVP-a u tijeku, u pripremi je donošenje odluke i potrebnih zakonskih akata, nakon čega slijedi ustrojavanje postrojbe, konačni pregled i izdavanje konačnosti rješenja.

- Javna postrojba Grada Županje stavljena je u minimalne standarde za sljedeću godinu. Osniva se na temelju Plana zaštite od požara, a na osnovi procjene ugroženosti Grada Županje, usklađena je, revidirana i ovih će se dana donijeti odluka o osnivanju. Više od milijun kuna u državnom je proračunu pripremljeno za postrojbu za 2020. i onog trenutka kada počne raditi, počinje i povlačiti novac - pojasnio je. Maksimalno do 95 posto tih sredstava moći će se koristiti za plaće, a pet posto za druge troškove. JVP Županja radit će po novome zakonu, koji bi ovaj tjedan trebao biti usvojen. Njezinim osnivanjem, poručio je glavni vatrogasni zapovjednik RH, neće i ne smije doći do gašenja DVD-a Županja, koji mora postojati, izdvajanja će biti ista kao i dosad i tu se neće ništa promijeniti.

Pokrivaju autocestu
Javna vatrogasna postrojba znači još veću sigurnost građana i imovine, bolju spremnost ljudi i trenutačni izlazak na gašenje požara i druge intervencije, u roku od jedne minute, što će biti obveza. Njezino će osnivanje značiti i dodatne financijske injekcije koje će Grad Županja dobiti od države. Jedan od bitnih razloga osnivanja je i potreba pokrivanja velike dionice autoceste A3, od Slobodnice do Bajakova, koju već godinama "drže" županjski vatrogasci. Stoga se, napominje Tucaković, u pokrivanje troškova trebaju uključiti i Hrvatske ceste i Hrvatske vode i svi oni koji trebaju participirati u određenom dijelu, da se se ta postrojba bar što bolje opremi, kako bi zajednički s DVD-om Županja mogla "što kvalitetnije odraditi svoju vrlo odgovornu zadaću" na tome području.

Tucaković je izrazio veliku zahvalu gradonačelniku Županje Davoru Miličeviću jer je u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. pokazao veliku ljudskost i puno pomogao vatrogascima kada im je bilo najpotrebnije. Grad Županja stavio se na raspolaganje i danima financirao prenoćište ljudima koji su po cijeli dan bili na terenu, što im je, poručio je, jako puno značilo i to mu nikada neće zaboraviti.

Marija Lešić Omerović
novac
OSIGURANO JE VIŠE OD MILIJUN KUNA
I SIGURNOST I FINANCIJSKA INJEKCIJA
Gradonačelnik Davor Miličević zahvalio je glavnom vatrogasnom zapovjedniku na pomoći u poplavama 2014. i što je prepoznao potrebu osnivanja JVP-a Županja. Konačno su se stekli svi uvjeti, prije svega tehnička opremljenost.

-To je za nas velika financijska injekcija, radi se o 13 plaća na teret države, a tu je bolja sigurnost građana i prometovanja na autocesti A3. Vrlo je bitno da se DVD neće ugasiti. Ovo je za Županju i za županjsku Posavinu jako dobra priča, ušli smo u državni proračun i očekujemo da taj proces završi do proljeća - kazao je.
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

Najčitanije iz rubrike