Regija
"KUĆA SJEĆANJA" - POMAŽE I KAMENSKO

Šije se nova linija plavih kaputića iz kolone 1991.
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Svojevrsni muzej bio bi u trenutačno derutnoj kući u Berku, 15-ak kilometara od Vukovara, a potrebno je 1,8 milijuna kuna
BERAK



Imala je samo šest godina kada je, 19. studenoga 1991. godine, suznih očiju i u plavom kaputiću koračala u koloni razrušenim Vukovarom koji je tada pao u ruke okupatora. Potresna BBC-jeva snimka "djevojčice u plavom kaputiću" obišla je svijet... Željka Jurić Mitrović danas ima 34 godine, Vukovar - čiju ratnu tragediju ne zaboravlja - zamijenila je obližnjim selom Berkom, supruga je i majka 10-godišnje djevojčice, a životna joj je misija otvoriti "Kuću sjećanja", sa željom da se ne zaborave stradanja u Domovinskom ratu.


Svojevrsni muzej bio bi u trenutačno derutnoj kući u Berku koju je dugo gledala s prozora svog obiteljskog doma, odlučila kupiti uz pomoć kredita i u njoj, nakon potrebnog uređenja, kao prvi eksponat izložiti - plavi kaputić.

Prvi eksponat

- Taj moj plavi kaputić jedina je uspomena koju sam ponijela iz razorenog grada - kaže danas Željka, čija je namjera upravo kroz taj, njoj iznimno vrijedan predmet ispričati tragediju koja se, kaže, ne bi smjela nikada zaboraviti. Kaputić je, dodat će, njezina majka sačuvala, a Željka se čak pomalo ljutila jer je majka "s njega oprala oprala vukovarsku prašinu".


- On mi je jedina uspomena koja mi je ostala iz djetinjstva, i ta slika iz kolone - priča Željka, čija je ideja o projektu koji je nazvala "Kuća sjećanja - Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život" krenula ka realizaciji. Financijski dio priče, međutim, zahtijeva oko 1,8 milijuna kuna. Jurić Mitrović kaže pak kako bi željela da njezina ideja bude "zajednički, domovinski projekt" jer je, reći će, zajedništvo jaka pokretačka snaga.


- Potrebna mi je pomoć dobrih ljudi, i vjerujem da ćemo svi zajedno u tome i uspjeti - kaže.


Iza Željke je i knjiga pjesama, naziva "Moja rijeka suza", od čije prodaje također skuplja sredstva za buduću "Kuću sjećanja" koju se nada, u Berku, 15-ak kilometara od Vukovara, otvoriti negdje do kraja 2020. godine, ako se uspiju prikupiti sredstva. Nedavno je i u Zagrebu održana humanitarna večer s istom svrhom, i to pod pokroviteljstvom predsjednice Republike. Željkinu ideju financijski je već podržao Grad Zagreb, a javljaju se i drugi donatori.


- Uplati koliko tko može, i zahvalna sam svima koji sudjeluju, na bilo koji način - kaže, a oni koji žele pomoći u realizaciji projekta mogu se javiti preko Facebook stranice Udruge "Plavi kaputić", čija je Željka predsjednica. Govoreći o projektu, opisat će kako će "Kuća sjećanja" pričati priču o stradanju Vukovara u Domovinskom ratu, ali i sela Berka. U prvoj bi sobi bio izložen upravo plavi kaputić.
Priča o stradanju

Muzejski dio činila bi i "soba pijeteta", kao i "soba prijateljstva", gdje će svi moći donijeti poneki predmet, dok bi podrumski dio kuće bio svjedočanstvo, priča nadalje Jurić Mitrović, užasa ratnih zarobljenika u logorima. Cjelokupnu ideju "Kuće sjećanja" uobličila je s uredom arhitekta Marka Milidraga iz Vinkovaca, a idejno rješenje pokazano je na humanitarnoj večeri u Zagrebu. Zanimljivost je da se u projekt uključila i Udruga Kamensko, u čijoj radionici u Zagrebu kreće šivanje replika Željkina plavog kaputića, od čije će prodaje dio prihoda ići za uređenje "Kuće sjećanja".


- Ponosni smo što sudjelujemo, Vukovar ima posebno mjesto za sve nas, u cijeloj Hrvatskoj. A plavi kaputić podsjetnik je da ne smijemo zaboraviti Vukovar, da se nikada ne ponovi. Ali, i da budemo bolji ljudi - kaže predsjednica Udruge Kamensko Đurđa Grozaj i dodaje da će se, za početak, raditi dječja linija plavih kaputića.


- Narudžbe nam već stižu, a u planu je raditi liniju i za odrasle - dodaje, i ističe kako su žene iz njihove udruge "sa strahopoštovanjem primile u ruke taj kaputić", čija će nova verzija biti "identična u svakom šavu i naboru".
- Moja je misija da projekt uspije, u spomen na sve nestale, poginule, ali i žive hrvatske branitelje, na sve hrvatske logoraše i stradalu djecu u Domovinskom ratu - zaključit će Željka.


Sanja Butigan
"SRCE MI JE U SLAVONIJI I HRVATSKOJ"
Pričajući svoju priču, a Željku hrvatska javnost nikada nije zabravila u proteklih 28 godina, ta će 34-godišnja majka i supruga reći da nije htjela nikamo otići jer joj je "srce u Slavoniji i Hrvatskoj".

Njezina obitelj u Berku danas ima malu farmu i bavi se proizvodnjom crne slavonske svinje. Na svom imanju uzgajaju i ovce, konje, telad, zečeve, kokoši, patke... Svakodnevica joj je ispunjena i željom da uspije realizirati "Kuću sjećanja", koja bi, kaže, i za buduće generacije bila svjedokom cijene slobode.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura