Svijet
OBILJEŽAVANJE 70 GODINA SAVEZA

NATO summit Trump započeo svađom
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Donald Trump je u utorak frontalno napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uoči sastanka na vrhu na kojemu će se obilježiti 70 godina osnutka NATO-a i dao svađalački ton susretu saveznika, koji se održava u napetim okolnostima.


Obilježavanje godišnjice moglo bi biti u ne tako svečanom ozračju s obzirom na neslaganja u vezi sa Sirijom i s financiranjem organizacije, a Emmanuel Macron dolio je ulje na vatru ocijenivši da je Savez osnovan 1949. u stanju "moždane smrti". Američki je predsjednik kritizirao tu izjavu nazvavši je "vrlo uvredljivom". "NATO nikome ne treba toliko koliko je potreban Francuskoj", rekao je, dodavši da Francuskoj, koja teškom mukom pokušava progurati reforme golemog državnog sektora, "ekonomski ne ide baš dobro". Domaćin susreta, britanski premijer Boris Johnson, treba, rekao je njegov glasnogovornik, pozvati 29 zemalja da ostanu "ujedinjene kako bi se NATO mogao prilagoditi budućim izazovima". No uvrede su počele pljuštati još prošlog tjedna. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je, odgovarajući na Macronove izjave o NATO-u, rekao: "Prvo preispitaj vlastitu moždanu smrt!" Njihov je spor nastao u vezi s ofenzivom Ankare na sjeveroistoku Sirije, o kojoj Turska nije obavijestila druge članice Saveza.
Donald Trump želi nastaviti pritisak na saveznike kako bi poštovali obvezu o dvopostotnom izdvajanju BDP-a za obranu do 2024. Njemačku i ostale države koje izvdajaju manje nazvao je "delinkventima". H
Najčitanije iz rubrike