Novosti
NADOKNADA DANA IZGUBLJENIH U ŠTRAJKU

Ravnatelji: Subote nećemo dirati, praznici će biti kraći
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
U nekim se školama radilo u vrijeme štrajka, pa je potreban individualni pristup

Nakon što je u utorak konačno završio najdugotrajniji štrajk u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, započet još 10. listopada, najvažnije pitanje je ono vezano za nadoknade. Prije nekoliko dana nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je ravnateljima naputke s mogućim načinima nadoknade izgubljenih dana, a sada je na njima da odluče prema kojem će modelu odraditi propušteno. S obzirom na to da za nekoliko tjedana trebaju početi i zimski praznici, odluku valja donijeti što prije, zbog čega smo kontaktirali nekoliko ravnatelja iz Slavonije i Baranje i doznali njihova promišljanja o tom pitanju.



Traže najbolja rješenja

Škole su u Osječko-baranjskoj županiji u štrajku provele 16 nastavnih dana (neke škole manje zbog eventualnih nenastavnih dana), a oni će se nadoknađivati na različite načine, ovisno o tome radi li se o osnovnim ili srednjim školama, s obzirom na to da recimo za djecu osnovnoškolske dobi nije primjeren šestodnevni radni tjedan. Kako nam pojašnjava Jasenka Vajdić, ravnateljica OŠ "Tin Ujević", potrebno je pričekati odluku Ministarstva uprave i nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja o novom kalendaru rada. "Mi ne možemo odlučivati o promjeni datuma praznika i kalendara bez spomenutih ministarstava, zbog čega ni roditeljima ne šaljemo informacije, niti se s tim igramo. Mislim da će se teško nastava odrađivati subotama zbog opterećenja učenika jer prema pedagoškom standardu nije moguće nastavu imati šest dana u tjednu, bar u osnovnim školama. Dakle, organizirat ćemo se prema naputcima nadležnog ministarstva", dodala je Vajdić. Sličnog je razmišljanja, bar kad je riječ o eventualnim radnim subotama, i Ilija Pavić, ravnatelj OŠ "Vladimir Nazor" u Čepinu, koji kaže da je najskloniji modelu skraćivanja praznika i produženja nastave u lipnju. "U tom slučaju, radili bismo do 23. prosinca (uključivo i taj ponedjeljak), a sa zimskih praznika se vratili 7. siječnja. Na proljetnim praznicima odmarali bismo se samo na Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak. Školska godina bila bi produljena do 25. lipnja, koji u sljedećoj godini neće biti praznik, pa ćemo moći raditi, a također i Dan škole će biti nastavni dan", pojasnio je Pavić. S konačnom odlukom ne žele žuriti u OŠ Jagode Truhelke u Osijeku, a ravnatelj Franjo Vukelić ističe da će ovog i sljedećeg tjedna pronaći najbolje rješenje. "Potrebno je promijeniti godišnji plan i program u suradnji s Učiteljskim vijećem i Vijećem roditelja nakon čega će odluku donijeti Školski odbor", dodao je Vukelić. Naputcima ministarstva vode se i u osječkoj OŠ Vijenac uz napomenu da će u odluci sudjelovati nekoliko strana. "Na Učiteljskom vijeću, Vijeću roditelja i Školskom odboru raspravit ćemo o ovom pitanju i nakon što se svi usuglase donijeti konačnu odluku o provedbi nadoknada, nadam se do kraja sljedećeg tjedna", istaknula je ravnateljica Vesna Vrbošić.

Zakazane ekskurzije

Odluke se još donose i u srednjim školama, a nekoliko ravnatelja s nama je podijelilo najizglednije opcije. Kristina Kopf, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, kaže da će najvjerojatnije skratiti zimske praznike, a o ostalom će još odlučiti. "Vidjet ćemo hoćemo li preostale dane pokriti radnim subotama ili dijelom dana u proljetnim praznicima, nakon što izračunamo točan broj izgubljenih dana. Također, nastava će se vjerojatno morati produžiti i maturantima, približno tjedan dana", kaže Kopf. Skraćivanju praznika i produljenju školske godine sklon je i Blaško Menalo, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, koji kaže da nadoknada ne bi trebala predstavljati veliki problem. "Treba dobro promisliti o danima koje ćemo raditi, s obzirom na to da nam je subote teško odrađivati jer imamo velik broj učenika putnika koji tim danom imaju slabiju povezanost s Osijekom, a nismo skloni odrađivanju nastave pro forme. Osim toga, u vrijeme proljetnih praznika zakazane su i ekskurzije, pa je i tada malo teže organizirati izvođenje nadoknade", pojasnio je Menalo.

Damir Mendler, ravnatelj belomanastirske OŠ dr. Franje Tuđmana, kaže kako je tijekom štrajka nastojao da nastava, koliko je to bilo moguće, bude organizirana za one učenike koji su dolazili u školu, a u većini se slučajeva to odnosi na učenike iz odjela za posebne potrebe, i to ne svakog dana. "Nadoknada će najvjerojatnije biti organizirana tijekom dijela zimskih i proljetnih praznika, a pretpostavljam da će dio biti ostavljen i za ljetne praznike", kaže Mendler.


Ema Nenadić/I.Getto
VINKOVCI: BALANSIRANJE RASPOREDOM
Mate Vukušić, ravnatelj vinkovačke Tehničke škole "Ruđer Bošković", koja ima 36 razreda, 750 učenika, 102 zaposlenika i najveća je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kaže kako su počeli praviti plan nadoknade izgubljenih sati i dana još za trajanja štrajka. "Napravili smo točnu specifikaciju koliko je radnih sati koji nastavnik izgubio. U izradi rasporeda nekima smo povećati broj sati, nekima smanjili, ovisno o tome koliko je tko izgubio sati. Osim ovakvim balansiranjem u rasporedu, sigurno ćemo morati odraditi i koju subotu. Uskrsni praznici bit će kraći, koliko - još ne znamo. Oni koji su izgubili najviše sati, imat će prioritet. Imamo 10 razreda maturanata i s njima moramo najviše raditi, pa ćemo dio nastave za njih produžiti za jedan tjedan. Ovo je naš plan, no čekamo i očitovanje Ministarstva obrazovanja koje će nam dati upute što činiti", kaže Mate Vukušić dodajući kako imaju šest razreda maturanata četverogodišnjeg programa i četiri razreda trogodišnjeg.

Ravnatelji vinkovačkih osnovnih škola kažu kako nemaju još svoje planove kako nadoknaditi izgubljenu nastavu, ali najavljuju sastanak sljedećeg tjedna gdje će dogovoriti kako dalje i nadaju se da će do tada dobiti smjernice iz Ministarstva. M.Flego
SURADNICI ODRADILI DIO NASTAVE
Odrađivanje nadoknada specifično je za svaku školu jer je u nekima od njih nastava u vrijeme štrajka odrađena, bar dijelom. Takva je situacija u Medicinskoj školi Osijek, čija nam ravnateljica Sanja Dravinski objašnjava da su učenici nekih strukovnih programa odradili dio nastave zahvaljujući vanjskim predavačima. "Tu se radi o fizioterapeutima, dentalnim tehničarima i farmaceutskim tehničarima kod kojih možemo govoriti o realiziranim satima u vrijeme štrajka, pa će u tim odjeljenjima biti i drugačija potreba za nadoknadom. Također, skloni smo skraćivanju zimskih i proljetnih praznika, čime bismo dobili osam radnih dana, uz to bismo odradili četiri subote, pa bismo u tom slučaju školsku godinu produžili samo za dva dana, odnosno do 19. lipnja. S obzirom na dio realiziranih sati u štrajku, nepoznato nam je moramo li se uklopiti u odrađenih 175 dana ili se možemo voditi realizacijom sati", zaključuje Dravinski.
36

dana trajao je štrajk učitelja i nastavnika, a učenici su izgubili 16 nastavnih dana