Novosti
VLADA

Rješenje za prekovremeni rad liječnika
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Vlada će do sredine idućeg tjedna predložiti načine zakonskog rješavanja problema prekovremenih sati liječnika, koji prikupljaju potpise za povlačenje suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno, dogovoreno je u utorak na sastanku čelnika liječničkog sindikata i komore s predstavnicima Vlade.


"Dogovoreno je da će ministarstva rada i zdravstva do sredine idućeg tjedna predložiti načine kako zakonski riješiti problem prekovremenih sati", izjavila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić nakon sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i premijerom Andrejom Plenkovićem. O tome jesu li zadovoljni ponuđenim rješenjima, moći će, kaže Čulinović-Čaić, govoriti tek kada budu poznati Vladini prijedlozi.


U nedjelju je počela akcija liječničkog sindikata i komore pod geslom "Hoću raditi zakonito", u sklopu koje će se u iduća dva mjeseca prikupljati potpisi liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad. Liječnici su nezadovoljni jer već dugo čekaju na izmjene Zakona o reprezentativnosti, koje bi im omogućile da sami pregovaraju o radnim i materijalnim pravima, stoga traže strukovni kolektivni ugovor ili zakon o plaćama liječnika. Na sastanku s premijerom, na koji su predstavnici komore i sindikata čekali čak 77 dana, najavljeno je da će biti ponuđeno nekoliko rješenja.


"Problem liječnika, njihova statusa i satnice izravno je povezan s održivošću našeg zdravstvenog sustava", izjavio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić. Poručio je da akcija prikupljanja potpisa ide dalje, a Vlada ima dovoljno vremena u idućih 60 dana izići s konkretnim rješenjima i djelima.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je kako Vlada i premijer imaju apsolutno razumijevanje za zahtjeve liječnika, kojima je prije šest godina nanesena nepravda time što je njihov sindikat izgubio reprezentativnost u kolektivnim pregovorima.
Ministar je za idući tjedan najavio raspravu o modelima izlaska u susret liječnicima, no odbio je otkriti konkretne detalje. H
Možda ste propustili...

MIŠEL JAKŠIĆ PRVI NA LISTI RIJEKE PRAVDE U 4. IZBORNOJ JEDINICI

Siguran sam da ćemo formirati novu vladu, koja će biti kvalitetnija i hrabrija

ISPOD PROSJEKA EUROPSKE UNIJE

Država želi više upisanih u gimnazije