Mozaik
STUDIJSKO IZDANJE “PESCI... STILL SINGING”

Nakon 20 godina pauze, Joe Pesci opet zapjevao, a objavio je i novi album
Objavljeno 4. prosinca, 2019.

Iako Joe Pesci nikada nije bio velika zvijezda u klasičnom smislu, jedan je od glumaca koje prepoznaju čak i površni poznavatelji filma. Štoviše, zamislite li tipičnog talijanskog mafijaša iz holivudskih filmova, najvjerojatnije će vam upravo on doći pred oči. Dobitnik Oscara za najboljeg sporednog glumca u Scorsesejevim "Dobrim momcima" ("Goodfellas") iz 1990., a svima je poznat i kao nespretni lopov u prva dva filma iz serijala "Sam u kući" ("Home Alone").

Ovih dana svi pričaju o njegovoj povratničkoj ulozi u jednom od najiščekivanijih filmova godine, "Ircu" ("The Irishman"), ali malo je kome poznato da je ovaj američki glumac talijanskog podrijetla ostvario i glazbenu karijeru zbog koje je 1999. godine objavio filmsko umirovljenje. Nakon više od dva desetljeća diskografske pauze, krajem studenoga objavio je svoj novi, sveukupno treći studijski album pod nazivom "Pesci... Still Singing".

Zapravo je glazba bila Pescijeva prva ljubav u kojoj se, krenuvši majčinim stopama, kao "lounge" pjevač okušao i davno prije glumačke karijere. Početkom 1960-ih svirao je gitaru u bendu Joey Dee and the Starliters, u kojemu je u to vrijeme svirao i mladi Jimi Hendrix, tada poznat kao Jimmy James. Bio je to kućni bend koji je svirao na mjestu koje se zvalo The Peppermint Lounge na Manhattanu. Pod imenom Joseph Richie, zajedno s bendom čiji je član bio i njegov dobar prijatelj i budući suradnik na filmu Frank Vincent, pod izdavačkom kućom Brunswick Records 1968. godine objavio je svoj album prvijenac, savršeno nazvan "Little Joe Sure Can Sing!". Na albumu su se većinom našle obrade Bee Geesa ("And The Sun Will Shine", "To Love Somebody"...), i The Beatlesa ("Fixing A Hole", "Got To Get You Into My Life"...).

Trideset godina kasnije, za Columbia Records izdao je svoj drugi album "Vincent LaGuardia Gambini Sings Just For You", za kojeg je inspiraciju pronašao u svom liku iz kriminalističke komedije "Moj rođak Vinny" ("My cousin Vinny") iz 1992. godine. Album pod utjecajem hip-hopa, najavljen singlom i videospotom "Wise Guy", kritika je pokopala, a Michael Gallucci (Allmusic) okarakterizirao ga je kao "gomilu loših pjesama i jadnih šala". Sljedeće godine povukao se iz glume kako bi se posvetio životu dalje od kamere i svojoj prvoj ljubavi. Ipak, Pesci se vratio glumi te se pojavio u maloj ulozi u De Nirovu filmu iz 2006. godine, "Dobri pastir" ("The Good Shepherd", četiri godine kasnije u drami "Ljubav ima cijenu" ("Love Ranch") te ove godine u već spomenutom "Ircu".

Da Joe Pesci još uvijek pjeva uvjerili smo se krajem listopada, kada se na YouTubeu pojavio prvi singl "Baby Girl" s nadolazećeg albuma "Pesci... Still Singing". "Baby Girl" jedna je od od dvije pjesme na kojima gostuje Adam Levine iz Maroon 5, a druga je obrada klasika Stevieja Wondera "My Cherie Amour". Na albumu se nalazi 13 jazzom obojenih pjesama, a osim Levinea, na njemu gostuju i pokojni američki pjevač Jimmy Scott te legendarni kubanski trubač i pijanist Arturo Sandoval. D.Miklić
Početkom 1960-ih bio je u bendu Joey Dee and the Starliters u kojemu je tada svirao i mladi Jimi Hendrix
Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike