Kultura
IZLOŽBA STUDENTSKIH SKULPTURA U DRVU

I nakon 11 godina ostali vjerni drvu
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Izložba studentskih kiparskih radova u drvu nastalih na ovogodišnjoj, 11. međunarodnoj studentskoj kiparskoj radionici Jarčevac, otvorena je u ponedjeljak u osječkoj Galeriji Kazamat. Na jednotjednoj radionici održanoj sredinom listopada u prirodnom okruženju, uz voditelje izv. prof. dr. art. Tihomira Matijevića, umjetničku suradnicu Margaretu Lekić i asistenticu Josipu Stojanović, sudjelovali su studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Valentina Damjanović, Katarina Čović i Josip Pratnemer, student Matei Šipoš s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te studentica Leanne Scanlon s irskog Instituta za umjetnost, dizajn i tehnologiju (IADT) u Dublinu.


Radionica koja se već tradicionano održava u šumi Jarčevac, udaljenoj dvadesetak kilometara od Osijeka u blizini naselja Petrijevci, imala je naglasak na klasičnoj likovnoj obradi drva gdje su studenti, uz prethodnu pripremu te stručnu pomoć profesora i šumarskih majstora, realizirali autorske skulpture.


- Riječ je sada već o poprilično dugačkoj tradiciji tijekom koje su se mijenjali voditelji radionice i format skulptura, ali je drvo kao materijal ostalo postojano. Ove su godine studentski radovi nešto manjeg formata iz jednostavnog razloga što više nemamo prostora za velike skulpture, a problem je taj što kada se one postave u javnom prostoru, drvo brzo trune - prilikom otvorenja izložbe rekla je Margareta Lekić.


Skulpturu nazvanu Gregor Samsa izradio je zaljubljenik u kukce Josip Pratnemer.


- Radilo se stvarno intenzivno svakog dana tijekom radionice. Od malena se zanimam za entomologiju, a kod kukaca me fascinira njihova mimikrija i sposobnost prilagodbe. U prethodne dvije godine počeo sam skupljati kukce i napravio svoju entomološku kolekciju, a sada sam i kroz svoj umjetnički rad odlučio provući istu temu - rekao je student treće godine preddiplomskog studija na Odsjeku za vizualne i medijske umjetnosti AUK-a.
Na 11. radionici u Jarčevcu održani su i popratni događaji poput svakodnevnih Otvorenih vrata pa su tako u posjet došli i asistent Miran Blažek, izv. prof. art. Vladimir Frelih, i asistentica Ana Petrović, kao i prof. Christiane Nowottny i prof. Michaela Köhler te osam studentica s Ulmske visoke škole za dizajn. Izložbu u Galeriji Kazamat možete pogledati do petka, 6. prosinca. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike