Novosti
MINISTAR DARKO HORVAT U "ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPI"

Isplata plaće sljedećeg tjedna, potencijalni partneri stižu u srijedu
Objavljeno 2. prosinca, 2019.

Ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak je u Slavonskom Brodu radnicima, predstavnicima sindikata i uprave te brodsko-posavskom županu iznio prijedloge za rješavanje situacije u Đuro Đaković grupi. Najavio je da su pronađena sredstva za plaću za listopad te da sada traži pravni okvir na temelju kojeg će se ona radnicima i isplatiti. Plaća za listopad bit će isplaćena sljedećeg tjedna, a do kraja godine bit će donesen plan financiranja, najavio je ministar. Istaknuo je i da bi nova uprava mogla biti izabrana na rok od šest mjeseci.


"Đuro Đaković neće u stečaj, plaća za listopad bit će isplaćena sljedećeg tjedna. Uz to i plaća za studeni trebala bi stići na vrijeme", rekao je Željko Klaus, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, nakon sastanka s ministrom.


Podsjetimo, radnici Đure Đakovića ponovo su u štrajku od 28. studenoga, i to zbog neisplate plaće za listopad. Prošloga su tjedna održani i prosvjedi ispred županijske i gradske uprave. Sindikati naglašavaju i važnost rješavanja problema financiranja proizvodnje, jer strahuju od odlaska tvrtke u stečaj.


Ministar Horvat je i u petak najavio skoru isplatu plaće radnicima u Đuro Đaković grupi. Horvat je tada rekao kako "Đuro Đaković ima perspektivu, vjerojatno s drukčijim vodstvom i ambicijom, ali siguran sam i radim na tome da mu država osigura likvidnost, svjestan da smo u ovo vrijeme prošle godine Đuri Đakoviću dali financijski kreditni aranžman od 95 milijuna kuna". Kazao je da želi jasnu sliku o tome na što su ta sredstva utrošena, kako bi se moglo krenuti dalje i ispuniti obveze iz tri ugovora koja su u završnoj fazi isporuke vagona. "Osim toga, želimo predstaviti Đuro Đaković potencijalnim novim poslovnim partnerima, koji od srijede počinju stizati u Slavonski Brod", zaključio je ministar.


Potporu radnicima prošloga je tjedna dao i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. "Premijer i resorna ministarstva dužni su - ne dati milostinju, nego osigurati ono što ste zaradili. Premijer mora imati snagu odrediti banku koja će pratiti Đuru Đakovića. Vi ste to zaslužili 1991. godine, kada ste bili glavni oslonac našoj vojsci. Upravo zbog toga imate potporu gradske uprave, Gradskog vijeća, ako bude potrebe, i za osiguranje autobusa da popunimo Markov trg i Trg bana Jelačića. Krajnje je vrijeme da se neke stvari odrade kako treba", rekao je Duspara. Podsjetio je i da zbog nedostatka obrtnog kapitala u Đuri Đakoviću stoje proizvodi u visokom stupnju završenosti.
Račun Đuro Đaković grupe bio je blokiran od 30. listopada do 8. studenoga, a zbog neisplate plaća za rujan radnici su bili u štrajku i od 24. listopada do 11. studenoga. Nakon deblokade računa i nakon što su svim radnicima isplaćene plaće radnici su 12. studenoga prekinuli štrajk i nastavili raditi. No nedugo nakon toga, 14. studenoga, poslovni računi Đure Đaković grupe ponovo su blokirani. Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije počelo je odobrenjem HBOR-ova kredita od 95 milijuna kuna krajem 2018., ali je otežano prestankom financiranja proizvodnje vagona, kojih je prema ugovorima trebalo isporučiti oko 150. D.Pav./H
MOGUĆI POSLOVI
Ministar Darko Horvat prošloga je tjedna najavio kako će u srijedu u Slavonski Brod doći predstavnici austrijske tvrtke Palfinger te da je, prema informacijama Ministarstva obrane, na stolu nova narudžba Patrijinih vozila, njih 19, za koja bi se moglo osigurati avansno finaciranje do 50 posto. "Također nam je prioriet dogovoriti s američkom vladom jedan dugoročan ugovor na temelju kojega bismo Đuru Đakovića pretvorili u logistički centar za servisiranje vozila posebne namjene, kakva trebaju Hrvatskoj vojsci, a nakon toga za sve zemlje članice NATO-a", kaže ministar gospodarstva.
Možda ste propustili...

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %