Novosti
TOMISLAV PETRIC, RAVNATELJ SAFU-A

Naši projekti usmjereni su i smanjenju nejednakosti
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
U Osječkoj županiji ugovoreno 77 projekata, vrijednih više od 1,6 milijardi kuna

Intervencijski plan, odnosno provedba projekata ugovorenih u njegovu okviru, najveće su investicije posljednjih godina realizirane u Belom Manastiru i Dardi. Važan segment u provođenju ima Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), koja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. ima ulogu posredničkog tijela razine 2 za većinu specifičnih ciljeva iz devet prioritetnih osi, pa tako ugovaraju i prate raznolike projekte iz područja socijalnog uključivanja i zdravlja, inovacija, istraživanja i znanosti, razvoja informacijske i komunikacijske infrastrukture, poslovne konkurentnosti, unaprjeđenja prometnog sektora, obrazovanja, zaštite okoliša, kulturne i prirodne baštine... O intervencijskom planu i radu te agencije na projektima vezanim uz Osječko-baranjsku županiju razgovarali smo s Tomislavom Petricem, ravnateljem SAFU-a.



Novi stanovi


Kako napreduje provedba Intervencijskog plana za Grad Beli Manastir i Općinu Darda?


- Što se tiče tijeka provedbe projekata ugovorenih u okviru Intervencijskog plana, mogu reći kako je sve u skladu s očekivanjima definiranih planova provedbenih aktivnosti. Pozitivno je što za sada nema većih odstupanja koja bi mogla dovesti do poteškoća u provedbi. Planirani završetak projekata je u sljedećim godinama, a najkasnije do kraja 2023. godine. Vrijednost do sada ugovorenih projekata prelazi 157 milijuna kuna, od čega je približno 131 milijun kuna nepovratnih sredstava. Iako smo zadovoljni provedbom projekata, kontinuirano radimo na edukaciji korisnika kako bismo u budućnosti imali što veći broj prijavljenih projekata.

Što je do sada realizirano i želite li se posebno osvrnuti na neki od projekata?


- Od ukupno ugovorenih deset projekata, za šest je korisnik Grad Beli Manastir, a za četiri Općina Darda. Pet je projekata u tijeku, a pet završeno, poput gradnje socijalnih stanova u Belom Manastiru, gdje se konkretno može vidjeti značenje i važnost sufinanciranja iz EU fondova. Novosagrađenih 20 stanova za najugroženije skupine, naime, pridonosi smanjenju nejednakosti, socijalne isključenosti i siromaštva. Razumljivo je kako ti projekti za stanovnike Belog Manastira i Darde uistinu znače puno, jer je pozitivna različitost prijavljenih projekata, od onih koji su namijenjeni za poboljšanje uvjeta za vrtićku i osnovnoškolsku skupinu djece preko socijale i kulture do poboljšanja komunalne infrastrukture. Ukratko, radi se o projektima čija će realizacija zasigurno biti vidljiva u svakodnevnom životu stanovnika, što je uostalom i svrha Intervencijskog plana. Primjera radi, osigurano je sedam milijuna kuna za uređenja doma u Branjinom Vrhu kako bi u njemu vrata otvorili vrtićkim skupinama, djeci s teškoćama u razvoju te sportskim i drugim civilnim udrugama. Nadalje, u Belom Manastiru imamo još jedan projekt koji je namijenjen djeci, odnosno zaposlenim roditeljima, a riječ je o prostoru za produženi boravak učenika. U njegovu sklopu su novouređena školska knjižnica i dvije nove učionice, vrijednost projekta je 3,3 milijuna kuna, pa se može smatrati i jednom od demografskih mjera s obzirom na to da projekti osiguravaju bolje uvjete za našu djecu. Ugovoreni su još PEER centar, Kuća Baranjskog kulena i Prometni centar Beli Manastir. Također, planirano je uređenje i obnova pješačkih staza kao i obnova postojećih i gradnja novih parkirališnih mjesta te gradnja nove javne rasvjete. U Dardi je, pak, 24,2 milijuna kuna uloženo u uređenje središta mjesta, čime su stanovnici dobili novu komunalnu infrastrukturu. Uz navedene, svakako treba istaknuti i projekte iz poziva "Razvoj poduzetništva u gradu Belom Manastiru", u okviru kojega je dosad ugovoreno deset projekata ukupne vrijednosti 6,1 milijun kuna, od čega 4,2 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Na taj način malim i srednjim poduzetnicima omogućavamo nabavu nove opreme koja će im olakšati poslovanje, a tako nastojimo i otvoriti nova radna mjesta.

Naveli ste samo dio aktivnosti SAFU-a na području Osječko-baranjske županije.


- Naravno da je riječ samo o dijelu velikih ulaganja koja se provode na području Osječko-baranjske županije, s nadom kako će u budućnosti biti još vrjednijih projekta. Kada govorimo o budućim intervencijskim planovima te općenito o novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027., trenutačno se vode razgovori i obavljaju analize svega do sada započetog i realiziranog kako bismo što uspješnije prepoznali potrebe korisnika na terenu te omogućili uključivanje što većeg broja sudionika. Možemo istaknuti kako je krenula i priprema strateškog projekta gradnje novog KBC-a Osijek, ukupne vrijednosti veće od 35,2 milijuna kuna, kojim će se pripremiti potrebna dokumentacija za prijavu projekta gradnje novog KBC-a u sljedećem programskom razdoblju 2021.-2027. Inače, na području Osječko-baranjske županije ugovoreno je 77 projekata, ukupne vrijednosti veće od milijardu i 600 tisuća kuna, od čega je milijardu i 300 tisuća nepovratnih sredstava. Samo u ovoj godini SAFU je na području ove županije ugovorio 40 projekata, ukupne vrijednosti veće od 432 milijuna kuna ulaganja, od čega je iznos nepovratnih sredstava 325,7 milijuna kuna. Ulažemo u poduzetništvo, kulturnu i prirodnu baštinu, zdravstvenu i socijalnu infrastrukturu, znanost te u razvoj prometne mreže. Svakako će biti zanimljivo pratiti razvoj projekta Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, vrijednog oko 38 milijuna kuna, koji će pridonijeti poboljšanju ishoda liječenja i rehabilitacije kardioloških bolesnika, unaprijediti zdravlje i uspješnost sportaša. Projekti se, također, provode u manjim sredinama. U gradu Belišću, primjerice, ulaže se oko 28 milijuna kuna za projekte "List do lista - industrijska baština Belišća" i "Mobilnost u gradu Belišću", kroz koje će se obnoviti i prenamijeniti prostor palače Gutmann s vanjskim okolišem s ciljem stvaranja integriranog kulturno-turističkog proizvoda, odnosno prostora za prezentaciju i interpretaciju industrijske baštine Belišća te izgraditi biciklistička staza.

Prestižno priznanje


SAFU je postao jedina državna agencija koja je dobila certifikat Poslodavac partner?



- Da. Prvi put nam je dodijeljen certifikat Poslodavac partner i tako smo postali jedina državna agencija nositeljica ovog prestižnog priznanja za naš rad. Certifikat Poslodavac partner predstavlja uspješnu valorizaciju našeg truda kada su u pitanju ljudski potencijali i sve ono što SAFU njeguje u temeljnim vrijednostima kada su u pitanju naši zaposlenici. Svjesni smo kako su upravo naši djelatnici zaslužni za uspješno ugovorene i realizirane vrijedne financijske projekte. Njihova odgovornost i pristup poslu čine uspješno poslovanje SAFU-a i stoga se trudimo, u sklopu mogućnosti, olakšati im profesionalni angažman i uskladiti ga s obiteljskim životom. Iza ovog postignuća stoji više od deset godina sustavnog rada na razvoju ljudskih potencijala u SAFU-u. Pokazali smo da se i u situacijama javnih službi koje imaju određene norme i pravila koji sustav javne uprave propisuje može raditi na razvojnim projektima, digitalizaciji procesa i općenito stvaranju ugodne klime za rad. Iznimno smo ponosni na veliki program, takozvane in-house edukacije koje naši iskusni stručnjaci provode za svoje kolege, kao i na različite projekte iz područja ljudskih potencijala koje smo do sada proveli. Svakako jedan od najvažnijih je bio i digitalizacija prijava na natječaje za zapošljavanje koja kandidatima omogućava prijavu on-line bez ikakvih dodatnih troškova i ubrzava sam proces selekcije, po čemu smo također prvi među javnim službama.


Ivica Getto
Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića