Regija
RADIONICA KOJOM SE POTIČU MLADI NA PREPOZNAVANJE STRESA

Suočavanje sa stresom uz psa odlična je terapija koja pomaže dugoročno
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
VINKOVCI - "Pas kao terapija" naziv je zanimljive radionice održane u Centru za kulturu Walkow u suradnji s vinkovačkom Udrugom za zaštitu životinja Rocco, koja je za cilj imala potaknuti mlade ljude na prepoznavanje stresa i pravodobno reagiranje na njega, cijeniti i čuvati svoje mentalno zdravlje i ne sramiti se toga, a sve to uz najvjernijeg čovjekova prijatelja, onog dlakavca s četiri šapice.

- Ideja za ovakvu radionicu proizišla je iz moja dva životna interesa, ljubavi prema životinjama i mog zvanja, edukacijski rehabilitator. Na neki način sam cijeli život u simbiozi s prirodom i životinjama, a kroz svoje zanimanje imam mogućnost spojiti ih u cjelinu. Osobno smatram kako su psi odlična terapija, neovisno o kojoj populaciji ljudi je riječ, te da ostavljaju dugoročne i pozitivne učinke. Najopasniji je kronični stres, koji se šulja, ali istovremeno se zakopava, produbljuje i sve pamti. Cjelokupni koncept psa kao terapije proizlazi iz jedne od temeljnih ljudskih potreba, osjećati se voljenim. Gotova sva provedena istraživanja potvrdila su hipotezu da je pas odličan saveznik u rehabilitaciji i da su njegovi učinci nemjerivi. Dokazano je kako se za samo 12 minuta maženja psa oksitocin u tijelu čovjeka udvostručuje, a anksioznost i stres, paralelno s tim, opadaju. Upravo zbog toga u razvijenim zemljama svijeta sve se više uključuju psi. Od rehabilitacijskih ustanova, staračkih domova, bolnica, čak i poslovnih ambijenata. Možemo zaključiti, i znanost nam je pokazala kako je pas najbolji antidepresiv - kaže voditeljica radionice Lora Jukić, iz udruge Rocco, dodajući kako su se posjetitelji mogli educirati o udomljivanju, napuštenim životinjama, poveznici između pasa i mentalnog zdravlja, poveznici između kućnih ljubimaca i poboljšanja zdravstvenog stanja skrbnika kod određenih bolesti. Radionica obuhvaća i ljubav prema psima, ali i osvješćivanje o svim dobrobitima koje pas donosi, podsjeća voditeljica Lora Jukić, dodajući kako je cjelokupna radionica prožeta riječju "stres", koja se danas učestalo koristi, a mnogi nemaju prevelika znanja o stresu, a još manje o štetama koje nanosi i donosi.

- Kroz radionicu nastojimo mlade upoznati s bolestima današnjice, poput pretilosti, dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, astme, depresije, koje su najčešće nevidljive bolesti, ali i kronične, te je neprepoznavanje nagovještaja tih bolesti velik problem. Nakon tih tmurnih tema, sve bolesti i poremećaje današnjice provukli smo kroz kontekst psa, odnosno, kako pas utječe na depresiju, anksioznost, dijabetes, pretilost... Također, kroz ciljne aktivnosti svakom sudioniku, individualno, omogućujemo uvid u stupanj stresa koji postoji u njegovoj svakodnevici, kaže Lora Jukić, dodajući kako je radionica poglavito namijenjena mladim ljudima, jer su izloženi visokom stupnju stresa, koji se najčešće ne prepoznaje. Danas je stres gotovo neizbježna komponenta života, postao je sveprisutan. O stresu se danas mnogo govori, brojna su istraživanja potvrdila njegov negativan učinak na zdravlje i cjelokupno funkcioniranje pojedinca, a ono što je zabrinjavajuće činjenica je da je zapravo stres glavni okidač za nastanak i razvitak različitih bolesti. Kako će čovjek reagirati i nositi se s rizičnim situacijama, ovisi samo o njemu.

No, ponekad, koliko god čovjek bio jak i otporan, konstantan stres jednostavno mora negdje "isplivati". M.Flego
12

minuta maženja psa i oksitocin se udvostručuje, a stres opada
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike