Osijek
PODSJETNIK ZA POSTUPANJA U SLUČAJU SNJEŽNIH PADALINA

Ralice prvo čiste ispred katedrale, KBC-a, trgove...
Objavljeno 3. prosinca, 2019.

Dočekali smo prve ovosezonske temperaturne minuse, najavljuje se i prvi snijeg, pa je zgodna prigoda za podsjetnik kako je gradska administracija i za zimsko razdoblje 2019./2020. donijela Operativni plan radova na održavanju pješačkih površina, biciklističkih staza, tramvajske pruge i perona javnog gradskog prijevoza na području grada. Njime se utvrđuju prioriteti održavanja, redoslijed i prvenstvo izvođenja radova na održavanju navedenih površina u zimskim uvjetima.

No prvo i osnovno - snijeg/led na nogostupu/pločniku ispred kuća i prostora održavaju (su)vlasnici i korisnici, znači - svatko čisti ispred svojih vrata! Unikom održava ostale pješačke i biciklističke staze, GPP uz tramvajsku prugu i prostor uz stajališta javnog gradskog prijevoza.

U pravcima prvog prioriteta je čišćenje ukupno 39 lokacija. Primjerice Trg A. Starčevića i Trg slobode, ispred konkatedrale, ulazi u Klinički bolnički centar Osijek, pješačka staza kod Autobusnog kolodvora, dionica Europske avenije uz parkove na potezu od Mažuranićeva vijenca do Hadrijanove, Gacka... Ti pravci moraju biti očišćeni u roku od 8 do 10 sati nakon početka padalina, i to u širini ralične daske na vozilu kojim se iziđe na teren.

U drugom krugu su naselja (Sjenjak, Tvrđa, svi "vijenci"), oni moraju biti očišćeni 20 sati nakon početka padalina... U trećoj skupini prioriteta je, primjerice, promenada (s obje strane), pješački most i pješačke staze na Mostu dr. Franje Tuđmana. Ali i Crkvena na potezu uz Donjogradsko groblje... Također, u ovoj su skupini sve biciklističke staze. U četvrti prioritet održavanja uključuju se sve ostale pješačke površine na području grada koje se održavaju u zimskim uvjetima u slučaju posebno iskazane potrebe, ali i sukladno raspoloživim financijskim sredstvima prema nalogu nadzorne službe Grada Osijeka.

Pločnici na trgovima Ante Starčevića, Ivana Pavla II. i slobode, potom Vrtu Jagode Truhelke, pješačkom mostu, pješačkim nathodnicima u Gornjem i Donjem gradu te nogostupi kroz parkove ne smiju se soliti. Na ostalim navedenim površinama skliskost pločnika sprječavat će se bacanjem soli.

Ako se meteorološki uvjeti ne pogoršaju, u GPP-u se, vezano uz održavanje stajališta javnog prijevoza, prvi stupanj pripravnosti uvodi 15. studenoga. Ovaj stupanj pripravnosti podrazumijeva praćenje meteoroloških uvjeta na području grada te se prema potrebi može hitno organizirati rad zimske službe po predviđenim prioritetima. Drugi stupanj pripravnosti uvodi se kada temperatura padne ispod 0 Celzijevih stupnjeva uz mogućnost pojave poledice na peronima tramvajskih i autobusnih stajališta te na parkiralištu autobusa, preventivno se posipa sol po parkiralištu autobusa te po peronima tramvajskih i autobusnih stajališta. Prema potrebi se obavlja uklanjanje snijega. GPP je obvezan informirati javnost o pitanju prohodnosti svih linija javnog prijevoza.

Dario Kuštro
MEHANIZACIJA I SOL UNIKOM-a I GPP-a
Unikom trenutno raspolaže dvama traktorima s rasipačem i ralicom, zatim dvama komunalnim vozilima također s ralicom i rasipačem te jednim terenskim vozilom. GPP raspolaže jednim vagonom ralicom s tramvajem, trima traktorima s ralicom, jednim kamionom kiperom, trima terenskim vozilima, a pripremljeno je i 37 tona industrijske soli, za posipanje nogostupa i prometnica.
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike