Mozaik
HRFF: SEDAMNAEST GODINA UPOZORAVA NA AKTUALNA PITANJA LJUDSKIH PRAVA

Festival je otvoren nagrađivanim dokumentarcem “Medena zemlja”
Objavljeno 2. prosinca, 2019.

Premijerom nagrađivanog dokumentarca "Medena zemlja" u nedjelju je u zagrebačkom kinu Tuškanac otvoren 17. Human Rights Film Festival (HRFF), festival angažiranog autorskog filma koji već sedamnaest godina upozorava na aktualna pitanja ljudskih prava.

Ulazak na sve programe i projekcije je besplatan, no od ove se godine za udarne termine na blagajni kina moraju podići ulaznice zbog manje dvorane, s obzirom na to da se prijašnjih godina festival održavao u danas zatvorenom kinu Europa. Petar Milat, direktor HRFF-a, kaže kako to dosad nije bila praksa jer nisu htjeli raditi razlike među posjetiteljima festivala, a za sve smatra odgovornom gradsku vlast koja je, ističe, zatvorila najvažnije kino u Zagrebu, kino Europa, ali i ostala gradska kina.

- Kad navečer prolazite pokraj kina Europa, jedino svjetlo koje se vidi je ono mobitela čovjeka koji čuva dvoranu. Svi mi moramo drukčije organizirati festivale, a cijela situacija nije katastrofalna samo za kina, distribuciju i filmsku proizvodnju nego i za mnogo širi kontekst - rekao je na otvorenju.

Milat smatra da je od pitanja uplitanja politike u kulturu ostalo samo pitanje politike, a HRFF, kao aktivistički festival, samo se može zapitati kako prostore od javnog interesa, poput kina Europa ili Studentskog centra, vratiti publici.

- Prije kada su nas pitali kako možemo promijeniti svijet filmovima i festivalom, govorili smo da možemo potaknuti ideje i maštu ljudi da je drukčiji svijet moguć i potreban, no sada ni to ne pomaže za promjenu u društvu, nego samo politička akcija - ustvrdio je.

Prvi prikazani film na festivalu, "Medena zemlja" Tamare Kotevske i Ljube Stefanova, nagrađen na festivalu u Sundanceu i drugim festivalima, vrlo će vjerojatno biti nominiran i za Oscara. Za tu dokumentarnu priču o medarki koja živi u izoliranom makedonskom planinskom selu, u suživotu s pčelama i prirodom, Milat kaže da je film baš za balkanske prostore, za ono - nas se tiče u vezi s klimatskim promjenama i istrebljenja jedne vrste. "To nije prvi film o nestanku pčela koji prikazuju na festivalu, no najpotresniji je i najpoetičniji", dodao je.

Festival prikazuje neke od najzapaženijih angažiranih filmova. Ovogodišnji glavni filmski program donosi 25 filmova, neke od najzapaženijih aktualnih angažiranih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova, autora različitih generacija i popularnosti, od već etabliranih, koje zagrebački festival prati godinama, do nove generacije.

Proslavljeni portugalski redatelj Pedro Costa zastupljen je filmom "Vitalina Varela", a nagrađivani ukrajinski dokumentarist Sergej Loznica filmom "Državni pogreb", utemeljenim na pronađenim materijalima o petodnevnoj Staljinovoj pogrebnoj ceremoniji.

Prikazat će se i dokumentaristički esej čileansko-francuskog autora Patricija Guzmana "Kordiljeri snova" te dobitnik nagrade za najbolji scenarij u Cannesu i Queer Palme, "Portret djevojke koja izgara", francuske redateljice Céline Sciamme.

U programu je i finalist ovogodišnje LUX nagrade Europskog parlamenta "Zaboravljeni slučaj" Hammarskjolda Madsa Bruegera o tajanstvenom ubojstvu bivšeg glavnog tajnika UN-a, kao i dokumentarac "Suđenje Ratku Mladiću", s ekskluzivnim uvidom u haški sudski proces tom ratnom zločincu.

Popratni program donosi niz radionica i tribina te miniretrospektivu egipatske kinematografije, u okviru partnerske

Revije male književnosti, koja je ove godine posvećena egipatskoj književnosti. HRFF, festival angažiranog filma, do 8. prosinca održavat će se u zagrebačkom kinu Tuškanac i Dokukinu KIC, a od 6. do 8. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.
Hina
MARKOVIĆ DOLAZI S DVA AUTORSKA FILMA
Na Human Rights Film Festivalu predstavit će se srpski redatelj Ivan Marković, poznatiji kao direktor fotografije, i to s dva autorska naslova, “Centrom” posvećenom zapuštenom beogradskom Sava Centru te filmom “Od sutra počinjem da” (koredatelj Wu Linfeng). Marković je ujedno i direktor fotografije filma “Ti imaš noć” crnogorskog redatelja Ivana Salatića, koji se na prošlogodišnjem HRFF-u predstavio filmom “Ti imaš noć”, a ove godine prikazat će se njegov kratkometražni film “Sinovi smo tvog stijenja”.
Najčitanije iz rubrike